Bodeh (tuwuhan)

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Bodeh ya iku sawijining tuwuhan kang cukul ana ing Jawa. Tuwuhan kang dijenengi bodeh ing Jawa ana telu. Saka hasil panalitèn K. Heyne ing buku Tumbuhan Berguna Indonesia I-IV (Badan Penelitian dan Pengembangan Kehutanan, Departemen Kehutanan, 1987), telu-teluné ya iku: bodeh (Piper attenuatum), bodeh (Piper baccatum), lan bodeh (Piper bantemense).

Bodeh (Piper attenuatum) lumrah disebut suruh abang. Biyen ditemokaké Rumphius kang cukul ana ing pinggir kali, ing rerungkudan lan ing pinggir alas tropis. Rasa godhongé mèmper-mèmper karo godhong suruh biyasa, nanging rasa pedhesé luwih alus. Yen diramas banjur digawé tapal ing weteng isa nyudakake lara panas lan muneg-muneg.[1]

Bodeh (Piper baccatum) cukulé nyebar ing dataran sor. Diwartakaké godhongé isa dianggo ngobati lara watuk. Buahe kaya rempah-rempah lan luwih gedhé saka Piper nigrum. Bodeh (Piper bantemense) biyen ana keistimewaan dhéwé.

Arané Désa[besut | besut sumber]

Dèsa-dèsa ing Jawa Tengah/Jawa Wétan/DIY kang nganggo aran Bodeh ya iku:

Nomer Dèsa/Kalurahan Kacamatan Kabupatèn/Kutha
1 Bodeh Puncakwangi Pati
2 Bodeh Randublatung Blora
3 Bodeh Bodeh Pemalang

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; ora ana tèks tumrap refs kanthi jeneng :0