Bocah Indigo

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Bocah Indigo  utawa bocah nila (Inggris: Indigo children) iku sebutan  kang digunakaké kanggo njlèntrèhaké bocah kang dipracaya duwe kemampuan utawa watak mligi, ora umum, lan malah supranatural.  pamikiran iki minangka ilmu semu [1] kang dhedhasar gagasan Jaman Anyar ing taun 1970-an. Pamikiran iki dadi misuwur sawisé dicétak sawenèh buku ing pungkasan taun 1990-an lan digawé sawenèh filem ing dasawarsa. Interpretasi saka indigo wis macem-macem: saka kang pracaya menawa dhèwèké iku ing tataran évolusi manungsa sabanjuré (kang malah duwé kaya paranormal kaya ta télépati) nganti kang nyebut bocah indigo minangka bocah kang luwih duwé rasa empati lan kreatif.

Sanadyan ora ana bukti panaliten kang mbuktekaké kaanan bocah indigo utawa sifaté bocah kasebut, kedadéan iki narik kawigatené wong tuwa kang anaké didiagnosis ngalami susah sinau utawa kang péngin anaké istimewa. Panemu iki njalari kaum skeptik duwé panemu minangka cara wong tuwané iku supaya ngendha terapi pediatrik utawa diagnosa jiwa kang pas. Dhaptar watak kang diduwéni bocah indigo uga disaruwé amarga umum banget saéngga bisa ditrepaké kanggo meh kabeh uwong (Forer efek). Kedadéan indigo katuduh uga piranti kanggo nambang dhuwit saka wong tuwa kang gampang diapusi.

Asal usul[besut | besut sumber]

Konsep saka anak indigo iki pisanan digunakake déning Cenayang Nancy Ann Tappe ing taun 1970-an. Ing taun 1982, Tappe mbabar buku Pangerten Urip Liwat Werna (Pangerten Urip Liwat Werna)[2] kang nerangaké menawa wiwit pertengahan taun1960-an, piyambakipun wiwit éling menawa ana akeh kang lair kanthi aura "indigo"[3] (ing publikasi liyané Tappe uga ngandharaké menawa warna indigo utawa nila asal-usule saka  "warna kauripan" bocah kang ditemu kanthi sinestesia[4]). Gagasan iki banjur kawentar déning buku kanthi irah-irahan The Indigo Children: The New Kids Have Arrived (Bocah Indigo : Bocah Anyar Wis Teka) ing taun 1998. Buku iki dianggit déning Lee Carroll lan Jan Tober.[5]

Nalika taun 2002, dianakaké konferènsi internasional ing Hawaii kanggo bocah indigo kang ditekani déning 600 wong. Konferènsi ing taun sawisé dianakaké ing Florida lan Oregon. Sawenèh filem kang mbahas indigo uga digawé, kaya ta filem kang duwé irah-irahan Indigo ing taun 2003[6] kang disutradharani déning James Twyman.[7] Filem kang ngemu babagan indigo uga dibabar ing Ruslan ing taun 2008.[8]

Footnotes[besut | besut sumber]

  1. Stenger, Victor J. (1998-06). "Reality Check: the energy fields of life". Committee for Skeptical Inquiry.  Priksa gandra date ing: |date= (pitulung)Priksa gandra date ing: |date= (pitulung)
  2. Tappe, NA (1986). Understanding your life through color: Metaphysical concepts in color and aura. Starling Publishers. ISBN 0-940399-00-8. 
  3. Whedon, Sarah W. (2009-02). "The Wisdom of Indigo Children: An Emphatic Restatement of the Value of American Children" (PDF). Nova Religio 12 (3): 60–76. doi:10.1525/nr.2009.12.3.60. Dijupuk 2010-06-25.  Priksa gandra date ing: |date= (pitulung)Priksa gandra date ing: |date= (pitulung)
  4. Tappe, NA. "All About Indigos - A Nancy Tappe Website". Dijupuk 2009-04-15. 
  5. Tober J & Carroll LA (1999). The Indigo Children: The New Kids Have Arrived. Light Technology Publishing. ISBN 1-56170-608-6. 
  6. "Indigo". Box Office Mojo. Dijupuk 2012-05-15. 
  7. Hyde, J (2006-03-09). "Little Boy Blue". Dallas Observer. Dijupuk 2009-04-15. 
  8. "Індиго (2008)" (ing basa Russian). kinopoisk.ru.