Bibis

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Bibis iku aran wit-witan sing ana ning daèrah Jawa. Jarè penelitiané K.Heyne ning buku Tumbuhan Berguna Indonesia I-IV (Badan Penelitian dan Pengembangan Kehutanan Departemen Kehutanan, 1987), iku tanduran sing aran latiné Carallia lucida. Ana maning tanduran sèjèné sing diarani bibisan (Maba buxifolia).

Wit bibis iku wis kepanjing tanduran sing langka ning Jawa. wis arang ana sing weruh, beli dibudidayakaken, akhiré masyarakat klalen. Ana cerita yèn wit bibis (Carallia lucida)ana sing ngarani krincing, menawi wit gedhé sing bisa dhuwuré sampé 35 m. pangé bisa sampè 60 cm.Wit iki ananè ning dataran sor 400 dpl. Kanggo kekhususané beli kecatet ning peneliti.[1]

Mung dikabaraken ning Sumatra kayu bibis bisa dienggo kanggo kebetahan. Kayuné wernané abang tuwa, abot, lan lumayan bagus. Beli gampang retak lan kuat nahan satokéwan lan biasa dienggo kanggo tiangé umah atawa umah panggung.

Arané désa[besut | besut sumber]

Dèsa-dèsa ning Jawa Timur/Jawa Tengah/DIY sing nganggo aran Bibis/Krincing yaiku:

Nomer Désa/Kalurahan Kacamatan Kabupatèn/Kutha
1 Bibis Tandes Surabaya
2 Bibis Sukamara Magetan
3 Krincing Secang Magelang

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Santosa, Iman Budhi. Suta naya dhadhap waru : manusia Jawa dan tumbuhan. Yogyakarta. ISBN 9786026250421. OCLC 1040082743.