Bhinneka Tunggal Ika

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Bhinneka Tunggal Ika

Motto negari Indonesia punika Bhinneka Tunggal Ika ingkang asalipun saking Basa Jawi Kina kaliyan asring dipunpretal dados “Bènten-bènten anging tetep tunggal”.

Ukara punika kutipan saking satunggiling kakawin Jawi Kina inggih punika kakawin Sutasoma, anggitanipun mpu Prapañca rikala adeging karaton Majapahit sakiwa-tengenipun abad kaping 14.

Kakawin puniki astamiwa amargi ngajaraken toleransi antawis umat Hindhu Siwa kaliyan umat Buddha.

Kutipan puniki saking pupuh 139, pada 5. Pada punika jangkepipun kados mekaten:

Rwāneka dhātu winuwus Buddha Wiswa,
Bhinnêki rakwa ring apan kena parwanosen,
Mangka ng Jinatwa kalawan Śiwatatwa tunggal,
Bhinnêka tunggal ika tan hana dharma mangrwa.

Jarwanipun:

Tiyang sanjang menawi Buddha kaliyan Siwah punika kalih dat ingkang bènten.
Panci bènten, ananging kados pundi ta saged dipun-mangertèni?
Awit kaleresan Jina (Buddha) kaliyan Siwah punika tunggal
Ajur-pecah punika, anging ugi tunggal. Mboten saged darma kaleresan punika kalih.

Kapurih mangga ugi mriksani[besut | besut sumber]