Bebekan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Bebekan yaiku salah sawijine suket sing ana ning Jawa. Sejene kuen ana sing ngarani suket pacaran. Miturut K. Heyne sing ana ning buku Tumbuhan Berguna Indonesia IV (Badan Penelitian dan Pengembangan Kehutanan Departemen kehutanan, 1987), suket bebekan iku tanduran seusum.

Ciri-Ciri Suket Bebekan[besut | besut sumber]

Ciri wujude wit suket iki manjinge kuat. Wité lempeng lan ngumpul kaya barongan. Duwur wiwitane bisa sampé wolung pulu senti. godonge cilik-cilik tapi dawa-dawa lan kembangé akeh. Uripe sampé dataran duwur kira-kira 1.250 m dpl. sejene ning Jawa suket kien uga dikenal ning Sumatera lan Ambon. Ning pulo Jawa akehe urip ning Jawa Barat, Jawa Tengah tapi arang ning Jawa Timur.

Miturut K. Heyne, biasane suket bebekan urip ning genah sing rada anyeb kaya ning pinggir sawah atawa lemah sing mbanyu. Wong-wong sing genahe parek karo suket mau ndadekaken suket bebekan nganggo empan ingon-ingon. Tapi krana suket mau arang urip dadi ora pati dititeni. Malah suket bebekan iki danggepae suket sing langka kanggone lan arang sing weruh.

Aran Desa Bebekan[besut | besut sumber]

Desa-desa ning Jawa Timur/Jawa Tengah / DIY sing nganggo aran bebekan minangka aran desa yaiku:

  1. Desa Bebekan Kecamatan Taman Kabupaten Sidoarjo[1]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Santosa, Iman Budhi. Suta naya dhadhap waru : manusia Jawa dan tumbuhan. Yogyakarta. ISBN 9786026250421. OCLC 1040082743.