Bebekan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan

Bebekan yaiku salah sawijiné suket sing ana ning Jawa. Sejené kuen ana sing ngarani suket pacaran. Miturut K. Heyne, sing ana ning buku Tumbuhan Berguna Indonesia IV (Badan Penelitian dan Pengembangan Kehutanan Departemen kehutanan, 1987), suket bebekan iku tanduran seusum.

Ciri-ciri[besut | besut sumber]

Wujudé wit suket iki manjingé kuat. Wité lempeng lan ngumpul kaya barongan. Dhuwur wiwitané bisa sampé wolung puluh senti. Godhongé cilik-cilik tapi dawa-dawa lan kembangé akèh. Uripé sampé dataran dhuwur kira-kira 1.250 mdpl. Sejené ning Jawa, suket kien uga dikenal ning Sumatera lan Ambon. Ning pulo Jawa akèhé urip ning Jawa Kulon, Jawa Tengah, nanging arang ning Jawa Wétan.

Miturut K. Heyne, biyasané suket bebekan urip ning genah sing rada anyep kaya ning pinggir sawah atawa lemah sing mbanyu. Wong-wong sing genahe parek karo suket mau ndadekaken suket bebekan nganggo empan ingon-ingon. Nanging, amarga suket mau arang urip, dadi ora pati dititèni. Malah, suket bebekan iki dianggep dadi suket sing langka kanggoné lan arang sing weruh.[1]

Aran désa[besut | besut sumber]

Desa-desa ning Jawa Wétan sing nganggo aran bebekan minangka aran désa yaiku:

  1. Désa Bebekan, Kecamatan Taman, Kabupatèn Sidoarjo

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Santosa, Iman Budhi. Suta naya dhadhap waru : manusia Jawa dan tumbuhan. Yogyakarta. ISBN 9786026250421. OCLC 1040082743.