Basa Palenquero

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Palenquero
Asal Kolombia
Ètnis 3,500 (ora ana tanggal)[1]
Panyatur asli
ora weruh (500 ing 1989)[2]
Kréol Spanyol
  • Palenquero
Kodhe basa
ISO 639-3 pln
Glottolog pale1260[3]
Linguasphere 51-AAC-bc
Colombia - Bolívar - Mahates.svg

Basa Palenquero (uga diarani palenque) iku sawijiné basa kréol Spanyol kang ana ing Kolombia. Basa Palenquero iki siji-sijiné basa kréol kang asalé saka basa Spanyol ing laladan Amérika Kidul.[4] Ing taun 1998, mung ana watara wong 3.000 kang nganggo basa Palenquero minangka basa sesambungané nagara Kolombia, mligi désa San Basilio de Palenque kang kapernah ing kidul-wétané Cartagena, lan ing sawenèh kampung ing Barranquilla.

Panyaturé basa Palenquero iku turunané batur-batur tukon Afrika kang minggat saka bendharané nalika taun 1602 lan uga wong Indhian. Amarga ora akèh ngalami tetemon karo panjajah Spanyol, basané kang dienggo ya iku kréol kang dhasaré saka basa Spanyol awor basa-basa Afrika kang dadi basané asli para batur tukon iku.

Panyatur basa Spanyol wiyahé ora bisa ngertèni apa kang diucapaké panyatur basa Palenquero. Wong-wong tuwa mligi kang isih nganggo basa iki, déné wong enom mung sithik kang ngerti basa Palenquero.

Tuladhané tembung[besut | besut sumber]

Pratélan tembung ing basa Palenquero, Spanyol, lan Jawa:

Palenque Spanyol Jawa
burú dinero dhuwit
ngombé ganado rajakaya
ngubá maní kacang
posá casa omah
tambore tambor drum
mai madre ibu
bumbilo basura uwuh
chepa ropa klambi
chitiá hablar wicara
ngaina pollo pithik
tabáko tabaco bako
hemano hermano kangmas/dhimas
onde donde ing endi
pueta puerta lawang
ngolo gordo lemu
flo flor kembang
moná niño anak
ceddo cerdo babi
cateyano Español Spanyol
foratero forastero wong njaba
kusa cosa barang
cuagro barrio kampung

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Basa Palenquero ing Ethnologue (éd. ka-16, 2009)
  2. Palenquero ing Ethnologue (éd. ka-18, 2015)
  3. Hammarström, Harald; Forkel, Robert; Haspelmath, Martin, eds. (2017). "Palenquero". Glottolog 3.0. Jena, Jerman: Max Planck Institute for the Science of Human History. 
  4. Romero, Simon (2007-10-18). "San Basilio de Palenque Journal - A Language, Not Quite Spanish, With African Echoes - NYTimes.com". www.nytimes.com. Dijupuk 2010-02-13.