Barzanji

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Barzanji utawa Perjanjen iku sejatine salawatan sing diiringi seni musik kanthi nafas Islam sing nganggo saperangkat piranti tabuh sing ingaran terbang utawa trebang. Ing kéné, lagu-lagune dijupuk saka kitab Barzanji. Ing tanah Jawa, Barzanji iki asring dienggo ing sadengah upacara, upamané kelairan bayi utawa ngantenan.

Kitab iki isiné sajarah Muhammad, kang nyakup silsilah keturunan, jaman cilik, pemudha, nganti diangkat dadi rasul. Kitab iki ngunggulake Muhammad supaya dadi tuladha kanggo sapa waé.

Kitab Barzanji dijupuk saka jeneng pujanggane, ya iku Syekh Ja'far al-Barzanji bin Husin bin Abdul Karim. Asline, kitab iki jenenge 'Iqd al-Jawahir (Kalung Berlian). Syeh Barzanji lair ing Madinah taun 1690 lan séda taun 19766. Dhèwèké asliné keturunan saka panggonan ing Kurdistan, Barzinj.