Barléyan nggetih

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Prosès ndhulang barléyan ing kutha Sierra Leone.
Tambang barléyan sing ora bisa lestari Sierra Leone

Barléyan nggetih (uga diarani barléyan konflik, barléyan adilaga utawa barléyan panas) ya iku sawiji istilah kanggo barléyan sing ditambang ing zona adilaga lan didhol kanggo mbandhani pamberontakan, paiguhing ndlusupé bala perang, utawa kegiyatané laksmana ing adilaga. Istilah iku mau dinggo nekenakéthe temahing dagang barléyan sing négatif ing laladan tartemtu, utawa kanggo njenengi sawiji barléyan sing diolèhaké saka laladan mau. Barléyan-barléyan sing ditambang nalika perang-perang sadulur sing anyar ing nagara-nagara Angola, Ivory Coast, lan Sierra Leone, lan liyané sing sadurungé uwis lèbeli mangkono iku mau.[1][2][3] Isitlah conflict resource' / sumber daya konflik ngrujuk marang kaanan-kaanan sing sakaitan sing nyakup SDA (sumber daya) liyané.

Sujarahing barléyan getih[besut | besut sumber]

Angola[besut | besut sumber]

Angola, nagara koloniné Portugal, mardika ing tanggal 11 November 1975. Sanajan uwis mardika, Popular Movement for the Liberation of Angola (MPLA), National Union for the Total Independence of Angola (UNITA), lan National Liberation Front of Angola (FNLA) pada padu ing perang sadulur saka taun 1974 tekan 2001. Antara taun 1992 lan 1998, nglanggar prajanjèn Bicesse ing taun 1991, UNITA ngadhol barléyan-barléyan, sing ngasilaké dhuwit tekan 3,72 millyar dollar,[4] kanggo mbandhani perang nglawan pamerintahé.[5]

PBB uwis mudheng perané barléyan main ing dadi wedhanané pamberontak UNITA lan ing taun 1998 mbabar sawiji paugeran, United Nations Security Council Resolution 1173 lan United Nations Security Council Resolution 1176, nglarang tuku-tinukuné barléyan nggetih saka Angola.[5][6] Resolution 1173 iku résolusi déning PBB singa kanthi mirunggan nyebut barléyan sing kontèksé kanggo mbandhani adilaga.[7]

Rujukan[besut | besut sumber]

Cathetans[besut | besut sumber]