Badan Penelitian lan Pengembangan Pertanian

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Logo departemen pertanian

Badan Penelitian lan Pengembangan Pertanian (ingkang asring dipuncekak Badan Litbang Pertanian) inggih punika salah satunggaling lembaga pamaréntah nonstruktural Indonésia ingkang mapan wonten ing sak ngandhaping Kamentrian Pertanian Republik Indonesia. Ing wiwitan madegipun, ing taun 1974, Badan Litbang Pertanian gadhah 5 Pusat Panaliten Pengembanga (Puslitbang), inggih punika Puslitbang Tanaman Pangan, Puslitbang Tanaman Industri, Puslitbang Kehutanan, Puslitbang Peternakan, lan Puslitbang Perikanan. Sapunika, Badan Litbang Pertanian sampun kathah ngalami éwah-éwahaning struktur organisasi utawi saking bab kepemimpinan. Wontenipun penambahan utawi pengirangan Unit Kerja (UK) utawi Unit Pelaksana Teknis (UPT) ingkang sampun kaping sapisan.[1]

Visi lan Misi[besut | besut sumber]

Adhedhasar visi lan misi pembangunan pertanian, ancasing yasa IPTEK, lan dinamika lingkungan strategis domestik lan global, saha kabetahaning masarakat, Badan Litbang Pertanian netepaken visi lan misi, inggih punika kados makaten:[2]

Visi[besut | besut sumber]

Ing taun 2014 dados lembaga panaliten lan pangrembakaning babagan pertanian ingkang kelas dunya ingkang ngasilaken lan ngrembakakaken inovasi tèknologi pertanian kanggé mujudaken pertanian indhustri unggul berkelanjutan kanthi basis sumber daya lokal

Misi[besut | besut sumber]

  • Ngasilaken, ngrembakakaken lan paring diseminasi inovasi teknologi, sistem lan model saha rekomendasi kawicaksanan ing babagan tani kanthi wawasan lingkungan lan kanthi basis sumber daya lokal kanggé njurung kawujudipun pertanian industrial unggul berkelanjutan
  • Ningkataken kualitas sumber daya panaliten lan pangrambakaning tana saha efisiensi lan efektivitas mupangatipun.
  • Ngrembakakaken jejaring kerja sama nasional lan internasional (networking) kanggé nguasaning Iptek (scientific recognition) lan ningkataken peran Badan Litbang Pertanian kanggé yasa pertanian (impact recognition).

Struktur Organisasi[besut | besut sumber]

Struktur organisasi ingkang wonten ing BAdan Puslitbang inggih punika kados makaten:[3]

  • Sekretariat Badan
    • Balai Pengkajian Alih Teknologi Pertanian
  • Pusat Penelitian lan Pengembangan Tanaman Pangan
    • Balai Besar Penelitian Tanaman Padi
    • Balai Penelitian Tanaman Kacang-kacangan lan Umbi-umbian
    • Balai Penelitian Tanaman Serealia
    • Loka Penelitian Penyakit Tungro
  • Pusat Penelitian lan Pengembangan Hortikultura
    • Balai Penelitian Tanaman Sayuran
    • Balai Penelitian Tanaman Buah Tropika
    • Balai Penelitian Tanaman Hias
    • Balai Penelitian Jeruk lan Buah Subtropika
  • Pusat Penelitian lan Pengembangan Perkebunan
    • Balai Penelitian Tanaman Rempah lan Obat
    • Balai Penelitian Tanaman Tembakau dan Serat
    • Balai Penelitian Tanaman Kelapa lan Palma Sanèsipun
    • Balai Penelitian Tanaman Rempah lan Aneka Tanaman Industri
  • Pusat Penelitian lan Pengembangan Peternakan
    • Balai Besar Penelitian Veteriner
    • Balai Penelitian Ternak
    • Loka Penelitian Sapi Potong
    • Loka Penelitian Kambing Potong
    • Balai Besar Penelitian lan Pengembangan Sumberdaya Lahan Pertanian
    • Balai Penelitian Pertanian Lahan Rawa
    • Balai Penelitian Tanah
    • Balai Penelitian Agroklimat lan Hidrologi
    • Balai Penelitian Lingkungan Pertanian
    • Balai Besar Pengkajian dan Pengembangan Teknologi Pertanian
      • 31 Balai Pengkajian Teknologi Pertanian
    • Balai Besar Pengembangan Mekanisasi Pertanian
    • Balai Besar Penelitian lan Pengembangan Bioteknologi lan Sumberdaya Genetik Pertanian
    • Balai Besar Penelitian lan Pengembangan Pascapanen Pertanian
  • Pusat Analisis Sosial Ékonomi lan Kebijakan Pertanian
  • Pusat Perpustakaan dan Penyebaran Teknologi Pertanian

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. Profil (dipunundhuh tanggal 5 Pebruari 2013)
  2. Visi dan Misi (dipunundhuh tanggal 5 Pebruari 2013)
  3. Struktur Organisasi (dipunundhuh tanggal 5 Pebruari 2013)