Bèntèng Rotterdam

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Fort Rotterdam ing Makassar, Sulawesi Kidul.
Fort Rotterdam (Makassar).
Fort Rotterdam.
Fort Rotterdam.

Bèntèng Rotterdam utawa Fort Rotterdam utawa Bèntèng Ujung Pandang iku sawijining bètèng paninggalan Karajan Gowa-Tallo. Dunungé bètèng iki ana ing pinggir pasisir sisih kulong kutha Makassar, Sulawesi Kidul.

Bèntèng iki diyasa taun 1545 déning Raja Gowa angka 9 sing asmané I manrigau Daeng Bonto Karaeng Lakiung Tumapa'risi' kallonna. Wiwitané bètèng iki digawé saka bahan dhasar lempung, nanging ing mangsa pamaréntahan Raja Gowa angka 14 Sultan Alauddin konstruksi bètèng iki diganti dadi watu padas asal saka Pagunungan Karst ing laladan Maros. Bèntèng Ujung Pandang iki awangun kaya penyu. Saka wanguné jelas banget filosofi Karajan Gowa, penyu bisa urip ing dharatan lan segara. Ing sajabané komplèks Bèntèng Ujung Pandang saiki ana Museum La Galigo sing isi akèh referènsi ngenani sajarah Makassar (Gowa-Tallo) lan laladan-laladan liyané sing ana ing Sulawesi Kidul. Sapérangan gedhé gedhong bètèng iki isih wutuh lan dadi salah siji objèk wisata ing Kutha Makassar.

Pranala njaba[besut | besut sumber]