Atmel AVR

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Logo saka atmel.jpg
Atmega8 cilik.jpg

Atmél AVR ya iku chip Mikrokontroler tunggal saka modifikasi arsitèktur Harvard 8-bit RISC sing digarap kaliyan déveloper Atmel ning taun 1996. AVR iku chip Mikrokontroler kapisan sing ana lan bisa dianggo kabèh wong (produk masal) kanggo Flash-Mémory ing program panyimpenan, bedha kaliyan ROM, EPROM, atuwa EEPROM sing dikanggo mikrokontroler liyané.

Sajarah[besut | besut sumber]

Arsitéktur AVR sing digarap kaliyan loro pelajar saka Intitut Teknologi Norwegia (NTH) ya iku Alf-Egil Bogen and Vegard Wollan[1][2]. Asliné AVR MCU iku digarap kaliyan pabrikasi lokal ASIC saka Trodeim, Norway diceluki Nordic VLSI ing zamané, saiki jenengé Nordic Semiconductor. Bogen lan Nolan sing nggarap AVR iku nyambut gawé dadi pelajar ing perusahaan sing nduwé jeneng μRISC (Micro RISC)[butuh rujukan] lan wis katerakaké ing sillicon IP/Building block saking Nordin VLSI. Nalika tèknologi iku wis didol kaliyan Atmel saka Nordic VLSI, njroning arsitèktur komponén iku tetep dipaténaké kaliyan Bogen lan Wollan ing Atmel Norway, panggonané perusahaan Atmel[3]. Para penggarapé nyambut gawé ora tetep kaliyan panyerat arsitektur ing IRS Systerms kanggo mastikaké bahwa instruksi sing sing disediakaké kanggo kompilasi luwih éfisién saka basa pemprograman tingkat ndhuwur [4]. Cathetan: Artiken panganggo AVR teng mriki biasane mengacu padha 8-bit RISC line Atmelsaka mikrokontroller Atmel AVR. AVR ing kapisan digarap saka Atmel AVR ya iku AT90S8515, sing nganggo 40 pin DIP sikil sing padha fungsine kaliyan mikrokontroller 8051, kalebu uga ekternal multipleks address lan data bus. Polaritas saka tombol RESET iku berlawanan (8051 nduwé RESET aktif ndhuwur, benthen kaliyan AVR sing nduwèni RESET aktif rendah) nanging adidasare pin mikroprosessor iku padha.

Overview Alat[besut | besut sumber]

Atmel AVR iku dimodifikasi kaliyan Mesin Arsitèktur Harvard nalika program lan data disimpen ing njero sistem mémory fisik sanès saka liyané ing njero sistem sing bénten, nanging tetep bisa maca item data saka memory program nganggé instruksi khusus.

Landasané Kaluarga[besut | besut sumber]

ana 6 klasifikasi sing diduwéni AVR pada umumé:

  • tinyAVR(AVR cilik) — ATtiny séri cilik
    • 0.5–16 kB program mémory
    • 6–32-pin package
    • peripéral sing duwé limit
    • Current lineup
  • megaAVR (AVR gedhi) — ATmega séri gedhi
    • 4–512 kB program memory
    • 28–100-pin package
    • Dhuwé instruksi dhawa (saged nampa instruksi lan pentunjuk sing luwih saka program gedhi)
    • Extensive peripheral set
  • XMEGA — séri ATxmega
    • 16–384 kB program mémory
    • 44–64–100-pin packagé (A4, A3, A1)
    • fitur sing diduwéni iku didhawakaké, kayata DMA, "Event sistem" lan dukungan kriptografi.
    • piranti peripéral amba karo DACs
  • aplikasi-spesifik AVR
    • MegaAVR sing nganggo spésial fitur sing ora ditemuaké AVR liyané, kayata LCD Controller, USB Controller, PWM Advance, CAN lan liya-liyané.
  • FPSLIC (AVR with FPGA)
    • FPGA 5K nganti 40K gate (maca: gét)
    • SRAM kanggo AVR program kode, bénten kaliyan AVR liyane
    • AVR core saged mlaku nganti 50 MHz [5]
  • 32-bit AVRs
Artikel utama: AVR32
ing taun 2006 Atmel ngetokaké mikrikontroler berbasis saka mikon anyar, 32-bit, arsitèktur AVR32. AVR iku kalebu SIMD lan instruksi DSP, bersama dengan audio lan fitur pemrosésan video liyané. kaluarga 32-bit iku piranti sing dilebokaké kanggo nyaingi prosessor berbasis ARM. rangkaian instruksiné padha karo RISC core liyané, nanging produk iku ora kompatibel karo AVR lan variasi ARM coré liyané.
arsitektur atmega 128B

Arsitektur Alat[besut | besut sumber]

Flash, EEPROM, and SRAM kabèh kalebung ing single chip, ngeguwakaké kabutuhan kanggo èksternal mémori ing njroning aplikasi[6].

Program Penyimpanan[besut | besut sumber]

Kongkonan program kalebu ing non-volatile flash memory. Nalika MCUs iku 8bit, kabéh instruksi njupuk siji utawa loro tembung-tembung 16bit. ukuran program memory iku jlèntrèhaké jeneng sing ana ing alat iku, kadasta (ATMéga 64x iku nduwèni 64 KB saka flash mémory lan nalika piranti iku jenengé ATMéga32, ATMéga iku saka 32Bit Flash Memory) Ora ana ketentuan kanggo Off-Chip mémory program, kabèh kode digarap karo AVR core musthi ana ing njero chip flash. Nanging, imitasi iku ora isa didawuhaké ing kabèh AT94 FPSLIC AVR/FPGA chip.

Data saka Mémori internal[besut | besut sumber]

Ruang Data address terdiri saka règister file, luwih saka siji I/O règister, lan SRAM.

Register Internal[besut | besut sumber]

Atmel AVRs iku dhuwèni 32 Register Byte lan diklasifikasikake minangka piranthi 8-bit RISC. ing akeh-akehé tipe saka Arsitektur AVR, sistem kerja Régister sing dipetakaké ing kapisan ya iku 32 memori address (000016–001F16) dipelokaké karo register 64 I/O (002016–005F16). SRAM sing mbener dimulai nalika pretilan-pretilan register (address 006016) wis dimulai. (wigati: ruang I/O terregistrasi luwih akèh tinimbang piranti sing luwih gedhi utawa akeh, ing adicara iku ya iku memori I/O sing dipetakaké register arep netepi sebagian ruang address SRAM).

piranti pengembangan lan kit evaluasi[besut | besut sumber]

Ofisial Atmel AVR piranti pengembangan lan kit evaluasi nduwèni akèh stater kit lan piranti debugging karo dukungan kanggé piranti AVR sing kaya:

STK200 starter kit[besut | besut sumber]

STK200 starter kit lan sistem pengembang nduwèni DIP cup-cupan piranti Chip AVR ing 40, 20, utawa 8-fungsiné pin. Papan punika nduwèni 4 MHz sumber frèkuènsi, 8 biji light-émitting diode, 8 tombol kalebon, nduwèni RS-232 port, salah sawijining sokèt 32k SRAM lan sambungan standar I/O. Chip punika saged dipunprogam nganggo program doglé pinuju parallél-port.

Supported microcontrollers (according to the manual)
Chip Flash size EEPROM SRAM Frequency
[MHz]
Package
AT90S1200 1k 64 0 12 PDIP-20
AT90S2313 2k 128 128 10 PDIP-20
AT90S/LS2323 2k 128 128 10 PDIP-8
AT90S/LS2343 2k 128 128 10 PDIP-8
AT90S4414 4k 256 256 8 PDIP-40
AT90S/LS4434 4k 256 256 8 PDIP-40
AT90S8515 8k 512 512 8 PDIP-40
AT90S/LS8535 8k 512 512 8 PDIP-40

Bibliografi[besut | besut sumber]

  • Embedded C Programming and the Atmel AVR; Richard H Barnett, Sarah Cox, Larry O'Cull; 560 pages; 2006; ISBN 978-1-4180-3959-2.
  • C Programming for Microcontrollers Featuring ATMEL's AVR Butterfly and WinAVR Compiler; Joe Pardue; 300 pages; 2005; ISBN 978-0-9766822-0-2.
  • Atmel AVR Microcontroller Primer : Programming and Interfacing; Steven F Barrett, Daniel Pack, Mitchell Thornton; 194 pages; 2007; ISBN 978-1-59829-541-2.
  • Arduino : A Quick Start Guide; Maik Schmidt; 276 pages; 2011; ISBN 978-1-934356-66-1.

Cathethan Sikil[besut | besut sumber]

  1. ^ Since 1996, NTH has become part of the Norwegian University of Science and Technology (NTNU)
  2. ^ "The Story of AVR". youtube.com. 
  3. ^ "UNSW School of Computer Science and Engineering - General AVR Info". Cse.unsw.edu.au. Dijupuk 2012-09-19. 
  4. ^ "The AVR Microcontroller and C Compiler Co-Design" (PDF). Dijupuk 2012-09-19. 
  5. ^ FPSLIC - Field Programmable System Level Integrated Circuit
  6. ^ "The AVR Microcontroller and C Compiler Co-Design" (PDF). Dijupuk 2012-09-19. 

Ndelok Sisan[besut | besut sumber]

Lua error nèng package.lua larik 80: module 'Module:Portal/images/e' not found.

Link Njaba[besut | besut sumber]

Cithakan:Commons category multi

Wikibooks
Wikibooks Embedded Systems gadhah kaca kanthi sesirah
Primary Sources

Cithakan:8bitMCUs

Cithakan:RISC-based processor architectures

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Atmel_AVR&oldid=1075371"