Mikrokontroler

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
mikon ATmega 128 SMD

mikrokontroler (Inggris: microcontroller) ya iku sistem mikroprosesor jangkep sing pangandut ing njero satunggal Chip. mikrokontroler bedha kaliyan Mikrokomputer serba guna sing diangge ing PC, amarga sawijining mikrokontroler njerone racaké wis dilebokake komponèn pendukung minimal mikroprosesor, ya iku memori lan antarsirah I/O. Mikrokontroler iki digunakaké ing kontrol otomatis sistem produk lan device, kaya ta sistem otomatis mesin kotrol sistem, implementasi ing piranti kadhokteran, remot kontrol, piranti pagawéan kantor, piranti standar pagawéan, power tools, dolanan, lan liya-liyané Sistem Embedded. Awit saka pangetokan ukuran lan biaya produksi kanggo désain mikroprosessor sing kapisah karo memory lan input/output device, mikrokontroler dadi piranti sing luwih irit duit kanggo faedahan piranti lan prosès. Mixed signal wayahe kanggo mikrokontroler, integrasi karo piranti analog iku wajib amarga kanggo kontrol non-digital sistem elektronik. Ana mikrokontroler sing nganggo 4-bit data kanggo operasi clock rate frekuensi sangisoré 4 kHz, kanggo panganggo daya sitik (single-digit milliwatt utawa mikrowatt). Mikrokontroler standare dhuweni kemampuan mbalik fungsi nalika ana perinta saka tombol utawa fungsi lebokan liya, konsumsi daya bisa turu (CPU clock lan akèh piranti njero mati) nggunakake nanowatt. Fitur hemat konsumsi daya iku gawé dawa umur / awet batre. Ana mikrokontroler bisa mundhakake performa nganti titik kritikal, kajaba mikorkontroler dibutuhake kaya ta prosessor signal digital (DSP), dengan clock speed dhuwur lan konsumsi daya luwih gedhi.

Rancangan embedded[besut | besut sumber]

Sistem komputer anyaran iki akèhé malah ana ing njero piranti bedha, kaya ta Télépon, Jam, piranti omah, kendaraan, lan yasan. Sistem embedded racaké duwé syarat minimal sistem mikroprosesor ya iku memori kanggo data lan program, sarta sistem antarsirah input/output sing prasaja. tatarayi kaya ta keyboard, tampilan, disket, DVD, utawa printer racaké ana ing sawijining komputer pribadi malah ora ana ing sistem mikrokontroler. Sistem Mikrokontroler luwih akèh nganakake pagawéan-pagawéan prasaja nanging wigati, kaya ta ngendalikake motor, saklar, resistor variabel, utawa piranti elektronis liya. biyasane antar-muka (interface) ing sistem mikrokontroler iku ya iku LCD utawa LED, malah ana sing ora nganggo UI (user interface) kanggo ngemat batre lan arus sing dikanggo.[butuh sitiran]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]