Andjar Any

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Andjar Any (1936-2008) iku jeneng sesinglon Andjar Mujiono, pangripta lelagon langgam Jawa. Lairé ing Panaraga, 3 Maret 1936 lan séda ing Rumah Sakit PKU Muhammdiyah Surakarta dina Kemis Kliwon (yèn diétung saka tanggalan Jawa dadine wis mlebu dina Jemuwah, dadi Jemuwah Legi)13 November 2008 amarga gerah stroke[1]. Akèh lagu-lagu sing kondhang, ing antarané Yèn ing Tawang Ana Lintang lan Jangkrik Génggong. Rong lagu iki dinyanyèaké déning Waldjinah, penyanyi langgam Jawa sing kawentar amarga lagu-lagu iki.

Lagu-lagu sing diyasa Andjar Any kapétung éwon lagu. Ing antarané lagu-lagu iku ya iku:

  • Yèn ing Tawang Ana Lintang
  • Jangkrik Génggong
  • Jenang Gula
  • Nyidham Sari

Lagu Yèn ing Tawang Ana Lintang dianggep miwiti langgam Jawa gagrag anyar ing jamané.[2]. Pisanané, sing nyanyi Sarbini, mbakyuné Waldjinah.

Saliyané ngarang lagu, Andjar Any uga nulis sawetara buku kabudayan Jawa lan pulitik. Priyayi iki uga nulis geguritan lan carita cekak.Andjar Any uga aktif ing donya pers kanthi mandégani koran Pos Kita ing Sala.

Cathetan sikil[besut | besut sumber]