Alkuna

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa

Alkuna iku hidrokarbon ora jenuh sing duwé ikatan rangkap telu. Sacara umum, rumus kimiané CnH2n-2. Salah sijiné ya iku etuna sing disebut uga minangka asetilen jroning perdagangan utawa menangka pengelasan.

Alkuna

Tata Jeneng[besut | besut sumber]

Kabèh anggota alkuna mawa akiran -una lan miturut IUPAC.

Ranté karbon lurus[besut | besut sumber]

Kanggo alkuna ranté lurus, dijenengi selaras karo alkana kanthi gunggung atom karbon sing padha, nanging diakiri mawa -una. Ing ngisor iki alkuna mawa gunggung atom karbon 2-10 diarani:

Ranté karbon mawa cawang[besut | besut sumber]

Kanggo mènèhi jeneng alkuna kanthi ranté mawa cawang padha mèmper karo alkana ranté mawa cawang. Nanging "ranté utama" ing prosès pamènèhan jeneng kudu liwat ikatan rangkap 3, lan prioritas panomeran diwiwiti saka pujok sing paling cerak marang rangkap 3.


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Alkuna&oldid=983006"