Alkimiya lan kimiya ing jaman Islam tengahan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Ibnu Umail nglukisaké reca sang mahardika sing nggawa karas kawruh alkimiya kuna. Gegambaran iki asal saka salinan buku anggitané Muhammed ibn Umail al-Tamimi asesirah Al-mâ' al-waraqî (Banyu Kapérakan), Baghdad, 1339.

Alkimiya lan kimia ing jagad Islam mangku teges kajian alkimiya tradhisional lan kajian kimiya praktis wiwitan (panitipriksa kimiyawi wiwitan tumrap alam ing saumumé) déning para sujana ing jagad Islam tengahan. Tembung alkimiya turun saka tembung Arab كيمياء utawa kīmiyāʾ[1][2] sing purwané saka tembung Mesir kuna kemi, tegesé ireng.[2]

Sawisé bubrahé Kakaésaran Roma Kulon, papan pangembangan kawruh alkimiya ngalih menyang wewengkon sing dipimpin kalifah mawa kabudayan Islam. Alkimiya Islam luwih akèh kaweruhan jalaran cathetan bab kawruh iku luwih apik nalika jaman iki. Akèh-akèhé tulisan alkimiya wiwitan sing lestari nganti taunan iku tulisan-tulisan sing awujud pertalan-pertalan abasa Arab.[3]

Pratélan tetembungan[besut | besut sumber]

Ana ing ngisor iki tembung-tembung Jawa sing dianggo ing artikel iki, dikanthèni jarwané ing basa Indonésia lan Inggris.

  1. anggitané - karangan - work of writing by
  2. asesirah - berjudul - with title
  3. bubrahé - runtuhnya - the fall (of kingdom)
  4. jagad Islam tengahan - medieval Islamic world
  5. kabudayan Islam - Islamic civilization
  6. kajian - kajian - study
  7. kakaésaran - kekaisaran - empire
  8. karas - tablet - tablet
  9. mangku teges - memiliki maksud - to refer to
  10. pertalan - pertalan - translation
  11. purwané - awal mulanya - the ultimate derive
  12. reca - patung - statue
  13. salinan - salinan - transcript
  14. sang mahardika - the sage
  15. sujana - cendekiawan - scholar
  16. wiwitan - awal - early

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. ^ "alchemy", entry in The Oxford English Dictionary, J. A. Simpson and E. S. C. Weiner, vol. 1, 2nd ed., 1989, ISBN 0-19-861213-3.
  2. ^ a b p. 854, "Arabic alchemy", Georges C. Anawati, pp. 853-885 in Encyclopedia of the history of Arabic science, eds.
  3. ^ Burckhardt, Titus (1967). "Alchemy: science of the cosmos, science of the soul". Stuart & Watkins: 46.