Aladdin (Filem Disney 1992)

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Aladdin[1] yaiku filem fantasi-animasi Amérika taun 1992. Filem iki diprodhuksi déning Walt Disney[2] lan dirilis déning Walt Disney Pictures. Filem iki disutradharani déning Ron Clements lan John Musker. Carita Aladdin adhedasar saka carita rakyat Arab kanthi jeneng sing padha sana One Thousand and One Night Stands[3]. Filem Aladdin nyeritakaké wong lanang saka Arab sing ketemu lampu Piandel. Dhèwèké nyamar dadi pangeran sugih kanggo ndelikaké lampu kasebut. Filem kasebut minangka filem animasi Disney kaping 31, lan diprodhuksi nalika éra Disney Renaissance[4]. Paraga swara ing filem Aladdin kalebu Scott Weinger, Robin WIlliams, Linda Larkin, Jonathan Freeman, Frank Welker, Gilbert Gottfriend, land Douglas Seale.

Howard Ashman sepisan nyathet idé kasebut ngliwat telung rancangan sadurungé banjur Jeffrey Katzenberg, presiden Disney Studios, sarujuk kanggo mrodhuksi.

Aladdin dirilis tanggal 25 Nopember 1992 kanthi suksès. Filem iki dadi filem paling dhuwur pendhapatané ing taun 1992 kanthi pendhapatan luwih saka $504 yuta ing revenue box office donya. Sakwisé rilis, filem kasebut dadi fitur animasi pisanan kang nggayuh penonton nganti setengah milyar.

Deloken sisan[besut | besut sumber]

  • Daftar animasi Disney
  • Dhaptar film animasi Disney miturut dongèng
  • Dhaptar film animasi

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Child's Play., Aladdin, OCLC 1037199601, dijupuk 2019-05-03 
  2. Disney, Walt, 1901-1966. Walt Disney's Cinderella. ISBN 0394825527. OCLC 797914. 
  3. Wright, Frances B.; Shawn, Ted; Poole, Gray (1961-09). "One Thousand and One Night Stands". Ethnomusicology 5 (3): 241. ISSN 0014-1836. doi:10.2307/924535.  Priksa gandra date ing: |date= (pitulung)
  4. "The Disney Renaissance". Demystifying Disney. 2011. doi:10.5040/9781628928655.ch-006. 

Pranala njaba[besut | besut sumber]