Aksara Sirilik Serbia

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Kamus Basa Serbia déning Vuk Stefanović Karadžić, cithakan taun 1818.

Abjad Sirilik Serbia (Basa Serbia: српска/Вукова ћирилица, srpska/Vukova ćirilica, tinulis "Serbian/Vuk's Cyrillic alphabet") iku siji saka loro aksara kang dipigunakaké kanggo nulisBasa Serbia, sijiné arupa tulisan Latin (Basa Serbia: latinica, латиница). Aksara iki minangka adhaptasi saka Aksara Sirilik kanggo basa Serbia, lan dirancang taun 1818 déning ahli basa Serbia Vuk Karadžić. Aksara iki kanthi resmi dianggo ing taun 1868[butuh sitiran].

Aksara[besut | besut sumber]

Tabel ing ngisor nuduhaké wangun aksara gedhé lan cilik saka aksara Sirilik Serbia, karo padhanané ing aksara Latin Serbia lan IPA ing saben aksara:

Cyrillic Alphabet
Latin alphabet
IPA
А а
A
/a/
Б б
B
/b/
В в
V
/ʋ/
Г г
G
/g/
Д д
D
/d/
Ђ ђ
Đ
/dʑ/
Е е
E
/ɛ/
Ж ж
Ž
/ʒ/
З з
Z
/z/
И и
I
/i/
Cyrillic Alphabet
Latin alphabet
IPA
Ј ј
J
/j/
К к
K
/k/
Л л
L
/l/
Љ љ
Lj
/ʎ/
М м
M
/m/
Н н
N
/n/
Њ њ
Nj
/ɲ/
О о
O
/ɔ/
П п
P
/p/
Р р
R
/r/
Cyrillic Alphabet
Latin alphabet
IPA
С с
S
/s/
Т т
T
/t/
Ћ ћ
Ć
/tɕ/
У у
U
/u/
Ф ф
F
/f/
Х х
H
/x/
Ц ц
C
/ts/
Ч ч
Č
/tʃ/
Џ џ

/dʒ/
Ш ш
Š
/ʃ/

Abjad Sirilik Serbia tulisan tangan:

Пример српске ћирилице.png


Rujukan[besut | besut sumber]