Afrodhisiak

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Aphrodisiac ya iku dat sing ningkataké libido nalika dikonsumsi. Aphrodisiacs iku béda karo dat-dat sing ana hubungane karo perkara-perkara fertilitas (kesuburan) kaya ta impotensi utawa dhisfungsi seksual kapindho kaya ta dhisfungsi ereksi (ED).

Istilah iki dijupuk saka  Greek ἀφροδισιακόν, aphrodisiakon, i.e. "seksual, aphrodisiac", saka aphrodisios, i.e. "ana hubungane karo Aphrodite",[1][2] Dewi Asmaraning Yunani.

Teksiraning Kwalitété Aphrodisiac[besut | besut sumber]

Saturut sujarah, akèh jinising panganan, inuman, lan kelakuan-kelakuan sing duwé réputasi sing bisa gawé cumbana luwih nyandhak lan/utawa nyenengaké. Ananging, saka panemu ngélmiah lan sujarah, kasiyat-kasiyat iku mau mungkin mung kapercayan sing mangan / ngombé menawa barang-barang iku mau mujarab (éfék plasébo). Perlu dicathet manawa akèh obat-obatan sing dilaporké bisa marahi libido ing kahanan sing ora temtu utawa idiopatis: ngundhakaké utawa mudhunaké kekarep sacumbananné wong gumantung marang kahanan subyék iku mau. Bab iki banjur marai proses teksirané iku mau dadi angél. Contoné, Bupropion (Wellbutrin) uga kaloka minangka obat anti-depressant sing bisa netralaké éfék sing mudhunaké libido saka obat liyané sing diresépaké dokter. Ananging, amarga Wellbutrin mung ngundhakaké libido ing kedadéyan mirunggan sing sadhurungé uwis cacat déning obat-obat liya, obat iki adaté ora kagolong minangka sawiji aphrodisiac.

Conto-conto Aphrodisiacs[besut | besut sumber]

Testosteron[besut | besut sumber]

Libido iku cetha ana gayutané karo tataraning hormon seks, mliginé testosteron.[3] Nalika kasrat cumbana suda kedadéan ing sawiji uwong sing tataran testosteroné[4]  rendah (e.g., ibu-ibu sawisé menopause utawa bapak-bapak sing umuré luwih saka 60 taun 60[5]), suplemen-suplemen testosteron asringé bisa ngundhakaké libido. Pendekatan nganggo using sawénéh precursors sing niyaté ngundhakaké tataran testosteron uwis diarani éféktif kanggo bapak-bapak sing uwis tuwa,[6] nanging ora bisa ngasilaké hal sing padha nalika ditéske marang golongan liya.[7]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. ^ ἀφροδισιακόν.
  2. ^ "aphrodisiac". Online Etymology Dictionary. 
  3. ^ R. Shabsigh (1997). "The effects of testosterone on the cavernous tissue and erectile function". World J. Urol 15 (1): 21–6. doi:10.1007/BF01275152. PMID 9066090. 
  4. ^ Goldstat, Rebecca; Esther Briganti; Jane Tran; Rory Wolfe; Susan R. Davis (September 2003). "Transdermal testosterone therapy improves well-being, mood, and sexual function in premenopausal women.". Menopause 10 (5): 390–8. doi:10.1097/01.GME.0000060256.03945.20. PMID 14501599. 
  5. ^ Gray, P.B.; A.B. Singh; L.J. Woodhouse; T.W. Storer; R. Casaburi; J. Dzekov; C. Dzekov; I. Sinha-Hikim; S. Bhasin (2005). "Dose-dependent effects of testosterone on sexual function, mood, and visuospatial cognition in older men". J Clin Endocrinol Metab. 90 (7): 3838–46. doi:10.1210/jc.2005-0247. PMID 15827094. 
  6. ^ Brown, G.A.; Vukovich MD; Martini ER; Kohut ML; Franke WD; Jackson DA; King DS. (2001). "Effects of androstenedione-herbal supplementation on serum sex hormone concentrations in 30- to 59-year-old men". Int J Vitam Nutr Res 71 (5): 293–301. doi:10.1024/0300-9831.71.5.293. PMID 11725694. 
  7. ^ Brown, G.A.; Vukovich MD; Reifenrath TA; Uhl NL; Parsons KA; Sharp RL; King DS. (2000). "Effects of anabolic precursors on serum testosterone concentrations and adaptations to resistance training in young men.". Int J Sport Nutr Exerc Metab 10 (3): 340–59. PMID 10997957. 
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Afrodhisiak&oldid=1095616"