Afrodhisiak

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Jump to navigation Jump to search

Aphrodisiac ya iku dat kang ngundhakaké libido nalika dikonsumsi. Aphrodisiacs iku béda karo dat-dat kang ana hubungane karo prakara-prakara fertilitas (kesuburan) kaya ta impotensi utawa dhisfungsi sèksual kapindho kaya ta dhisfungsi ereksi (ED).

Istilah iki dijupuk saka  Greek ἀφροδισιακόν, aphrodisiakon, i.e. "sèksual, aphrodisiac", saka aphrodisios, i.e. "ana hubungane karo Aphrodite",[1][2] Dewi Asmaraning Yunani.

Teksiraning Kwalitété Aphrodisiac[besut | besut sumber]

Saturut sujarah, akèh jinising panganan, inuman, lan kelakuan-kelakuan kang duwé réputasi kang bisa gawé cumbana luwih nyandhak lan/utawa nyenengaké. Nanging, saka panemu ngélmiah lan sujarah, kasiyat-kasiyat iku mau mungkin mung kapercayan kang mangan / ngombé manawa barang-barang iku mau mujarab (éfék plasébo). Perlu dicathet manawa akèh usada kang dilaporké bisa marahi libido ing kaanan kang ora temtu utawa idiopatis: ngundhakaké utawa mudhunaké kekarep sacumbananné wong gumantung marang kaanan subyék iku mau. Bab iki banjur marai prosès teksirané iku mau dadi angél. Contoné, Bupropion (Wellbutrin) uga kaloka minangka obat anti-depressant kang bisa netralaké éfék kang mudhunaké libido saka obat liyané kang diresépaké dokter. Nanging, amarga Wellbutrin mung ngundhakaké libido ing kadadéan mirunggan kang sadurungé uwis cacat déning obat-obat liya, obat iki adaté ora kagolong minangka sawiji aphrodisiac.

Conto-conto Aphrodisiacs[besut | besut sumber]

Testosteron[besut | besut sumber]

Libido iku cetha ana gayutané karo tataraning hormon seks, mligi testosteron.[3] Nalika kasrat cumbana suda kedadéan ing sawiji uwong kang tataran testosteroné[4]  cendhèk (e.g., ibu-ibu sawisé menopause utawa bapak-bapak kang umuré punjul 60 taun 60[5]), suplemen-suplemen testosteron asringé bisa ngundhakaké libido. Pendekatan nganggo using sawénéh precursors kang niyaté ngundhakaké tataran testosteron uwis diarani éféktif kanggo bapak-bapak kang uwis tuwa,[6] nanging ora bisa ngasilaké hal kang padha nalika ditéske marang golongan liya.[7]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. ^ ἀφροδισιακόν.
  2. ^ "aphrodisiac". Online Etymology Dictionary. 
  3. ^ R. Shabsigh (1997). "The effects of testosterone on the cavernous tissue and erectile function". World J. Urol 15 (1): 21–6. PMID 9066090. doi:10.1007/BF01275152. 
  4. ^ Goldstat, Rebecca; Esther Briganti; Jane Tran; Rory Wolfe; Susan R. Davis (September 2003). "Transdermal testosterone therapy improves well-being, mood, and sexual function in premenopausal women.". Menopause 10 (5): 390–8. PMID 14501599. doi:10.1097/01.GME.0000060256.03945.20. 
  5. ^ Gray, P.B.; A.B. Singh; L.J. Woodhouse; T.W. Storer; R. Casaburi; J. Dzekov; C. Dzekov; I. Sinha-Hikim; S. Bhasin (2005). "Dose-dependent effects of testosterone on sexual function, mood, and visuospatial cognition in older men". J Clin Endocrinol Metab. 90 (7): 3838–46. PMID 15827094. doi:10.1210/jc.2005-0247. 
  6. ^ Brown, G.A.; Vukovich MD; Martini ER; Kohut ML; Franke WD; Jackson DA; King DS. (2001). "Effects of androstenedione-herbal supplementation on serum sex hormone concentrations in 30- to 59-year-old men". Int J Vitam Nutr Res 71 (5): 293–301. PMID 11725694. doi:10.1024/0300-9831.71.5.293. 
  7. ^ Brown, G.A.; Vukovich MD; Reifenrath TA; Uhl NL; Parsons KA; Sharp RL; King DS. (2000). "Effects of anabolic precursors on serum testosterone concentrations and adaptations to resistance training in young men.". Int J Sport Nutr Exerc Metab 10 (3): 340–59. PMID 10997957.