Adeodatus I

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Jump to navigation Jump to search

Adeodatus I utawa Deodatus I ya iku salah sawijining Paus. Jenengé duwé pangerten diwènèhi saka Gusti yèn di basa Latinké Deusdedit, ya iku Gusti sampun eling. Adeodatus I séda tanggal 8 November 618. Adeodatus I wiwit dadi Paus tanggal 13 November 615.

Adeodatus I

Lair ana ing Roma, Italia, anaké saka kulawarga wong duwé. Adeodatus I njabat dadi imam wis 40 taun sadurunge pemilihan umum lan imam pertama kang kepilih dadi paus awit Yohanes II ning taun 533. Adeodatus I kalebu paus kang dadi penentang Grégorius pérangan gelombang kelorone, kang pertama saka Sabinian. Adeodatus I mbalikke praktek Bonifasius IV kang ngisi ning jajaran administrasi kepausan karo para biarawan lan nahbiske kurang luwihe 14 imam, saka penahbisan pertama ning Roma awit Paus Gregorius [1]

Wulan Agustus taun 618, ana lindu ana ing Roma, ditambah ana wabah lelara kudis, Paus Adeodatus I ya keno lelara iku lan séda. Ana setaun kosong luwih sewulan enem belas dino ora ana Paus, banjur olèh ganti kang anyar [2]

Miturut tradisine Vatikan, Adeodatus I kalebu Paus pertama kang ngganggo segel timbal (bula) ning dhokumèn kepausan, kang nganti saiki karan "Papal Bull". Bula kang ana ana ing pemerintahanne isih ana nganti saiki, pérangan ngarepe dijenengi "Angon kang apik" ning tengah-tengahé wedhuse, ana huruf Alpha lan Omega ning ngisor, nanging sakwalike ana tulisanne: "Deusdedit Papae".

Pestané diperingati 8 November pada kayak peringatan sedané. Kabèh umat Katholik akèh kang pada nggunake jenenge Paus Adeodatus I iki kanggo jenenge pelindung. Dianggep Santo Adeodatus kang dadi jeneng kanggo Sakramen Baptis utawa jeneng ana ing Sakramen Krisma.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ Jeffrey Richards, The Popes and the Papacy in the Early Middle Ages (London: Routledge and Kegan Paul, 1979), p. 262
  2. ^ Richards, Popes and the papacy, p. 263