Adeodatus I

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Merge-arrow.svg Ana usul supaya artikel utawa pérangan iki digabungaké menyang artikel Paus Deusdedit.   (Rembug)

Adeodatus I utawa Deodatus I yaiku salah sawijining Paus. Jenengé duwé pangerten diwenehi saka Gusti yen di basa Latinké Deusdedit, yaiku Gusti sampun eling. Adeodatus I seda tanggal 8 November 618. Adeodatus I mulai dadi Paus tanggal 13 November 615.

Adeodatus I

Lair nang Roma, Italia, anake saka keluwarga wong duwé. Adeodatus I njabat dadi imam wis 40 taun sadurunge pemilihan umum lan imam pertama sing kepilih dadi paus awit Yohanes II ning taun 533. Adeodatus I termasuk paus sing dadi penentang Gregorian bagian gelombang kelorone, sing pertama saka Sabinian. Adeodatus I mbalikke praktek Bonifasius IV sing ngisi ning jajaran administrasi kepausan karo para biarawan lan nahbiske kurang luwihe 14 imam, saka penahbisan pertama ning Roma awit Paus Gregorius [1]

Wulan Agustus taun 618, ana lindu nang Roma, ditambah ana wabah penyakit kudis, Paus Adeodatus I ya keno penyakit kuwi lan seda. Ana setaun kosong luwih sewulan enem belas dino ora ana Paus, banjur oleh ganti sing anyar [2]

Miturut tradisine Vatikan, Adeodatus I termasuk Paus pertama sing ngganggo segel timbal (bula) ning dokumen kepausan, sing nganti saiki disebut "Papal Bull". Bula sing ana nang pemerintahanne isih ana nganti saiki, bagian ngarepe dijenengi "Angon sing apik" ning tengah-tengahé wedhuse, ana huruf Alpha lan Omega ning ngisor, nanging sakwalike ana tulisanne: "Deusdedit Papae".

Pestané diperingati 8 November pada kayak peringatan sedané. Kabeh umat Katholik akeh sing pada nggunake jenenge Paus Adeodatus I iki kanggo jenenge pelindung. Dianggep Santo Adeodatus sing dadi jeneng kanggo Sakramen Baptis utawa jeneng nang Sakramen Krisma.

Cathetan Suku[sunting | Owah sumber]

  1. ^ Jeffrey Richards, The Popes and the Papacy in the Early Middle Ages (London: Routledge and Kegan Paul, 1979), p. 262
  2. ^ Richards, Popes and the papacy, p. 263
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Adeodatus_I&oldid=876331"