Éuploidhi

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Haploid, diploid ,triploid and tetraploid.svg

Éuploidhi iku mutasi kang kedadéyan sebab owahé gunggung kromosom ing gèn, ya ku pengurangan utawa panambahan ing génom.[1] Jumlah kromosom lan jumlah génom ing masing-masing jinis organisme iku béda-béda.[1] Tuladha jumlah kromosom ing génom ing Gossypium sp. (kapas) iku ana 13, ing Nicotiana tabacum (tembako) iku ana 12.[1] Umumé indhividhu kang normal iku bakal duwé susunan kromosom 2m utawa diploid, ananging anané mutasi bakal nyebabna sél kromosom iku owah.[1]

Jinisé owahan kang kedadéyan ing kromosom[besut | besut sumber]

  • Monoploid ya iku organisme kang kélangan 1 sèt kromosomé.[1] Indhividhu iki mung duwé génom siji (n kromosom)ing sél somatiké.[1]
  • Triploid ya iku organisme kang duwé génom 3 (3n kromosom) ing sél somatiké[1]
  • Tétraploid ya iku organisme kang duwé génom 4 (4n kromosom) ing sél somatiké.[1]
  • Poliploid, ya iku organisme kang duwé génom kang akéh ing sél kromosomé.[1]

Éuploid iku bisa kedadéyan sebab ana faktor-faktor kang mrebawani ya iku dat kimia tuladhané kolkisin, anané suhu kang dhuwur, lan dhékapitasi.[2] Kolkisin bisa nyebabaké pambelahan sèl, mliginé ngalangi pambentukan gelendhong pambelahan lan ngalangi anafase saéngga kromatid ora misah ing kutub kang sisih-sisihan.[2] Dhékapitasi iku pemotongan tunas tanduran saéngga tunas anyar kang tuwuh ya iku tétraploid.[2]

Cathetan Suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i (id)(Kistinnah, I., Lestari, E.S. (2009)." Biologi 3: Makhluk Hidup dan Lingkungannya Untuk SMA/MAKelas XII (BSE)".Jakarta:Pusat Perbukuan, Depdiknas. Hal.174)
  2. ^ a b c (id)(Kistinnah, I., Lestari, E.S. (2009)." Biologi 3: Makhluk Hidup dan Lingkungannya Untuk SMA/MAKelas XII (BSE)".Jakarta:Pusat Perbukuan, Depdiknas. Hal.175)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Éuploidhi&oldid=987845"