Éuploidhi

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Haploid, diploid ,triploid and tetraploid.svg

Éuploidhi iku mutasi kang kedadéyan sebab owahé gunggung kromosom ing gèn, ya ku pengurangan utawa panambahan ing génom.[1] Jumlah kromosom lan jumlah génom ing masing-masing jinis organisme iku béda-béda.[1] Tuladha jumlah kromosom ing génom ing Gossypium sp. (kapas) iku ana 13, ing Nicotiana tabacum (tembako) iku ana 12.[1] Umumé indhividhu kang normal iku bakal duwé susunan kromosom 2m utawa diploid, ananging anané mutasi bakal nyebabna sél kromosom iku owah.[1]

Jinisé owahan kang kedadéyan ing kromosom[besut | besut sumber]

  • Monoploid ya iku organisme kang kélangan 1 sèt kromosomé.[1] Indhividhu iki mung duwé génom siji (n kromosom)ing sél somatiké.[1]
  • Triploid ya iku organisme kang duwé génom 3 (3n kromosom) ing sél somatiké[1]
  • Tétraploid ya iku organisme kang duwé génom 4 (4n kromosom) ing sél somatiké.[1]
  • Poliploid, ya iku organisme kang duwé génom kang akèh ing sél kromosomé.[1]

Éuploid iku bisa kedadéyan sebab ana faktor-faktor kang mrebawani ya iku dat kimia tuladhané kolkisin, anané suhu kang dhuwur, lan dhékapitasi.[2] Kolkisin bisa nyebabaké pambelahan sèl, mliginé ngalangi pambentukan gelendhong pambelahan lan ngalangi anafase saéngga kromatid ora misah ing kutub kang sisih-sisihan.[2] Dhékapitasi iku pemotongan tunas tanduran saéngga tunas anyar kang tuwuh ya iku tétraploid.[2]

Cathetan Suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i (id)(Kistinnah, I., Lestari, E.S. (2009)." Biologi 3: Makhluk Hidup dan Lingkungannya Untuk SMA/MAKelas XII (BSE)".Jakarta:Pusat Perbukuan, Depdiknas. Hal.174)
  2. ^ a b c (id)(Kistinnah, I., Lestari, E.S. (2009)." Biologi 3: Makhluk Hidup dan Lingkungannya Untuk SMA/MAKelas XII (BSE)".Jakarta:Pusat Perbukuan, Depdiknas. Hal.175)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Éuploidhi&oldid=1078899"