Éuploidhi

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Haploid, diploid ,triploid and tetraploid.svg

Éuploidhi iku mutasi kang kedadéyan sebab owahé gunggung kromosom ing gèn, ya ku pengurangan utawa panambahan ing génom. [1] Jumlah kromosom lan jumlah génom ing masing-masing jinis organisme iku béda-béda. [1] Tuladha jumlah kromosom ing génom ing Gossypium sp. (kapas) iku ana 13, ing Nicotiana tabacum (tembako) iku ana 12. [1] Umumé indhividhu kang normal iku bakal duwé susunan kromosom 2m utawa diploid, ananging anané mutasi bakal nyebabna sél kromosom iku owah. [1]

Jinisé owahan kang kedadéyan ing kromosom[sunting | sunting sumber]

  • Monoploid ya iku organisme kang kélangan 1 sèt kromosomé. [1]Indhividhu iki mung duwé génom siji (n kromosom)ing sél somatiké. [1]
  • Triploid yaiku organisme kang duwé génom 3 (3n kromosom) ing sél somatiké[1]
  • Tétraploid yaiku organisme kang duwé génom 4 (4n kromosom) ing sél somatiké. [1]
  • Poliploid, yaiku organisme kang duwé génom kang akéh ing sél kromosomé. [1]

Éuploid iku bisa kedadéyan sebab ana faktor-faktor kang mrebawani ya iku dat kimia tuladhané kolkisin, anané suhu kang dhuwur, lan dhékapitasi. [2]Kolkisin bisa nyebabaké pambelahan sèl, mliginé ngalangi pambentukan gelendhong pambelahan lan ngalangi anafase saéngga kromatid ora misah ing kutub kang sisih-sisihan. [2] Dhékapitasi iku pemotongan tunas tanduran saéngga tunas anyar kang tuwuh ya iku tétraploid. [2]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i (id)(Kistinnah, I., Lestari, E.S. (2009)." Biologi 3: Makhluk Hidup dan Lingkungannya Untuk SMA/MAKelas XII (BSE)".Jakarta:Pusat Perbukuan, Depdiknas. Hal.174)
  2. ^ a b c (id)(Kistinnah, I., Lestari, E.S. (2009)." Biologi 3: Makhluk Hidup dan Lingkungannya Untuk SMA/MAKelas XII (BSE)".Jakarta:Pusat Perbukuan, Depdiknas. Hal.175)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Éuploidhi&oldid=851938"