Wangsa Joseon

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
대조선국 (大朝鮮國)
조선왕조 (朝鮮王朝)
Karajan Joseon
Sam-Taeguk.svg
1392 – 1897 Flag of Korea (1882-1910).svg
Flag Lambang negara
Taegukgi (sawisé 1883) Lambang Karajan Joseon
Location of Joseon
Téritori Joseon sawisé panelukan Jurchen déning Raja Sejong
Ibu kutha Hanseong
Basa Koréa
Agama Neo-Konfusianisme
Pamaréntahan Monarki
Wang
 - 1392 - 1398 Taejo (pisanan)
 - 1863 - 1897 Gojong (pungkasan)1
Yeong-uijeong
 - 1431 - 1449 Hwang Hui
 - 1466 - 1472 Han Myeonghoe
 - 1592 - 1598 Ryu Seongryong
 - 1894 Kim Hongjip
Era sajarah Karajan
 - Pambrontakan 1388 20 Mei 1388
 - Panobatan Taejo 1392 1392
 - Pengumuman pangriptan Hangul 9 Oktober 1446
 - Perang Pitung Taun 1592 - 1598
 - Invasi Manchu 1636 - 1637
 - Prajanjian Ganghwa 27 Februari 1876
 - Owah-wahan dadi kakaisaran 12 Oktober 1897
1Dadi Kakaisaran Koréa taun 1897

Wangsa Joseon, Chosŏn, Chosun, Choseon (Juli 1392Agustus 1910), yaiku sawijining negara berdaulat kang didegaké déning Yi Seong-gye kang saiki ditepungi minangka Korea.[1] Wangsa Joseon tahan sasuwéné 5 abad luwih.[1] Joseon didegaké sawisé lèngsèré Wangsa Goryeo kang ibukuthané ana ing Gaeseong lan banjur pindhah menyang Hanyang.[1] Wilayah Wangsa Joseon diambakaké nganti wates Kali Yalu lan Duman ana ing sisih lor sawisé suksès nelukaké bangsa Jurchen.[1] Joseon yaiku wangsa Konfusius kang paling suwé nyekel pamaréntahan ing donya.[1] Sawisé pandhéklarasian Kakaisaran Koréa taun 1894, mangsa kakuwasan wangsa iki rampung nalika diwiwitiné panjajahan Jepang taun 1910.[1]

Yi Seong-gye wong kang ngedagaké wangsa iki lan dhèwèke diangkat dadi Raja Taejo.[1] Dhèwèké iku salah siji anggota klan Yi saka Jeonju kang nglakokaké kudheta marang Raja Woo saka Goryeo.[1] Yi Seong-gye misuwur dadi ahli militèr kang lantip ana ing perang marang bajak laut Jepang kang ngganggu perairan Koréa.[1] Dhèwèké mindhahaké ibukutha saka Gaegyeong (saiki Gaeseong) menyang Hanseong lan ngedegaké kedhaton Gyeongbok taun 1394.[1]

Suksèsi kanthi patrilineal saka Raja Taejo ora tau pedhot nganti tekan jaman modhèrn.[1] Panguwasa pungkasan, Sunjong, utawa Kaisar Yungheui kang didhunaké kanthi peksa déning militèr Jepang saka kepala negara nalika taun 1910.[2] Panerus garis keturunan raja saka Wangsa Joseon saiki yaiku keturunan saka Yeongchinwang (Putra Makutha Uimin) lan Uichinwang (Pangéran Uihwa) adhiné Sunjong.[2]

Cathetan sikil[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Wangsa_Joseon&oldid=832530"