Vietnam Lor

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Việt Nam Dân chủ Cộng hòa
Democratic Republic of Vietnam
Flag of Colonial Annam.svg
1945 – 1976 Flag of Vietnam.svg
Flag Lambang negara
Gendéra Lambang
Motto
Độc lập - Tự do - Hạnh phúc
(Kamardikan-kabébasan-kabungahan)
Lagu kabangsan
Tiến Quân Ca
(Mars Tentara)
Location of Vietnam Lor
Lokasi Vietnam Lor
Ibu kutha Hanoi
Basa Vietnam
Agama Sacara resmi Ateis; Budha
Pamaréntahan Negara sosialis
Negara komunis
Présidhèn
 - 1945–1969 Hồ Chí Minh
Sekretaris Jendral
 - 1960–1986 Lê Duẩn
Era sajarah Perang Dingin
 - Proklamasi kamardikan 2 September 1945
 - Vietminh reenters Hanoi 10 Oktober 1954
 - PAVN enters Saigon 30 April 1975
 - Lor gabung karo Kidul mbentuk "Républik Sosialis" 2 Juli 1976
Jembar
 - 1960 157.880 km² (60.958 sq mi)
Populasi
 - Perkiraan 1960 15.916.955 
     Kapadhetan pedunung 100,8 /km²  (261,1 /sq mi)
 - perkiraan 1974 23.767.300 
     Kapadhetan pedunung 150,5 /km²  (389,9 /sq mi)
Valuta đồng

Républik Démokratik Vietnam (RDV) (basa Vietnam: Việt Nam Dân Chủ Cộng Hòa), biasa ditepungi minangka Vietnam Lor, iku sawijining negara sing didegaké déning Ho Chi Minh lan diakoni déning Républik Rakyat Cina lan Uni Sovyèt taun 1950. Sawisé kakalahan Prancis jroning Paperangan Dien Bien Phu nalika taun 1954, Prancis sacara resmi ngakoni kadhulatan negara kasebut lan negara iku banjur kapecah dadi loro; sijiné manèh Vietnam Kidul.

Sawisé pamecahan kasebut, akèh warga ing Lor sing mlayu menyang Kidul, akèh-akèhé saka wong mau iku umat Katulik sing ngeklaim yèn pamaréntah Lor duwé kawicaksanan sing ora adil marang pameluk agama kasebut.

Ibu kutha Vietnam Lor ana ing Hanoi lan dipréntah déning pamaréntahan komunis sing éntuk dhukungan saka Uni Sovyèt lan Républik Rakyat Cina. Kaloro negara iki mbiyantu Vietnam Lor nalika dumadiné Perang Vietnam nglawan Amérika Sarékat lan Vietnam Kidul.

Sawisé tibané pamaréntah Vietnam Kidul tanggal 30 April 1975, kaloro negara iki sacara resmi manunggal nalika tanggal 2 Juli 1976 dadi sawijining negara kanthi jeneng Républik Sosialis Vietnam utawa sing biasané ditepungi minangka Vietnam.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Vietnam_Lor&oldid=868313"