Ula lemah

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Ular Tanah
Calloselasma rhodostoma
dari Tamanmekar, Pangkalan, Karawang
Klasifikasi èlmiah
krajan: Animalia
filum: Chordata
Subfilum: Vertebrata
kelas: Reptilia
ordo: Squamata
Suborder: Serpentes
kulawarga: Viperidae
Subkulawarga: Crotalinae
Genus: Calloselasma
Species: C. rhodostoma
Jeneng binomial
Calloselasma rhodostoma
(Kuhl, 1824)
Sinonim
  • [Trigonocephalus] rhodostoma - Kuhl, 1824
  • [Trigonocephalus] rhodostoma - F. Boie, 1827
  • [Trigonocephalus] praetextatus - Gravenhorst, 1832
  • Tisiphone rhodostoma - Fitzinger, 1843
  • L[eiolepis]. rhodostoma - AMC Duméril, 1853
  • [Calloselasma] rhodostomus - Cope, 1860
  • T[isiphone]. rhodostoma - Peters, 1862
  • T[rigonocephalus]. (Tisiphone) rhodostoma - Jan, 1863
  • Calloselasma rhodostoma - Günther, 1864
  • Calloselma rhodostoma - Morice, 1875
  • Ancistrodon rhodostoma - Boettger, 1892
  • Ancistrodon rhodostoma - Boulenger, 1896
  • Agkistrodon rhodostoma - Barbour, 1912
  • Ancistrodon (Calloselasma) rhodostoma - Bourret, 1927
  • Ancistrodon annamensis - Angel, 1933
  • [Agkistrodon] annamensis - Pope, 1935
  • Calloselasma rhodostoma - Campden-Main, 1970[1]

Ula lemah (Calloselasma rhodostoma) yaiku sajenis ula bandotan kang nduwèni upas kang kuat. Kalebu sajroné anak suku Crotalinae (bandotan berdekik), ula lemah nyebar ing Asia Tenggara lan Jawa. Ulak iki uga dikenal kanti jeneng lokal kayata oray lemah, oray gibug (Sd.), ula edor (Karimunjawa), lan liyan-liyané. Sajroné basa Inggris dikenal minangka Malayan pit viper.

Pengenalan[sunting | sunting sumber]

Postur mlungker ing wayah wengi

Ula kang ora jan gedhi banget lan kerep katon lemu cendak. Dawa rata-rata sekitar 76 cm, kéwan wedok cenderung luwih dawa saka kang lanang; kadang-kadang ditemoni uga spesimen kang luwih dawa, nganti 91 cm.[2] Geger wrna cokelat rodok abang utawa rodok jambon. Sakdawané bagiyan tengah geger dihiasi dening 25 nganti 30 pasang corak segitiga gedhé cokelat peteng, berseling karo werna terang kekuningan utawa keputihan; lan puncak segitiga-segitiga iku ketemu utawa nyilang ing garis vertebral. Sisih sampéng (lateral) warnané luwih pucet utawa luwih burem, kanti bercak-bercak cokelat peteng gedhé manggon sacara teratur nagnti cepak silét. Sisih ngisor awak putih rodok jambon. bebercak cokelat peteng lan padhang.[3]

Sisih ngisor awak

Ndas segitiga kanti moncong lancip; wernané cokelat peteng, kanti sepasang pita keputihan ing nduwur mata lan pola keputihan mèh padha anak panah ing tengkuk. Sisi ndas cokelat peteng lan lambé warnané putih abu-abu jambon.[3]

Sisik ventral 148-166, anal tunggal , subkaudal 35-52; sisik dorsal sajroné 21 deret; sisik labial nduwur 7-9, ora ana kang ngemèk mata.[4]

Panyebaran[sunting | sunting sumber]

Siap nyerang pengganggu

Ula iki ditemukaké nyebar ing Thailand, Kamboja, Laos, Vietnam, Semenanjung Malaya bagiyan lor lan Jawa. Lokasi spesimen tipe ditulis "Java".[1] Sakliyané iku ana uga cathetan kang durung dikonfirmasi, nanging cukup dipercaya, ngenani anané ula iki ing Burma lor, Sumatra utara, lan Borneo utara.

Ékologi lan kebiasaan[sunting | sunting sumber]

Ula lemah arupa predator penyergap, meneng mlungker ing lemah utawa ing duwur godhong garing ngentèni mangsané léwat ing cepaké. Ula iki mmanggoni alas, semak-semak, utawa lahan pertanian kang kurang dirawat. Kerep ditemokaké ing sekitar pemukiman.[5]

Mangsa kewan pengerat, burung, kadal, lan kodok,[5] ula lemah utamané aktif ing wayah wengi (nokturnal). Ula iki sipaté ovipar, lan lan endog-endogé dijaga dening baboné nganti netes.[4].


Cokotan lan upas[sunting | sunting sumber]

Ing Semenanjung Malaysia bagiyan utara lor, diperkirakaké kadadéan 700 kasus cokotan ula iki marang manugsa saben taun, kanti tingkat kematian nganti 2 persen.[4] Cokotan ula iki nglarani banget, nyebapaké aboh, lan kadang-kadang nganti matèni jaringan (gangreen, nekrosis). Senajan cokotan fatal jarang kadadéan, nanging akèh korbané kang sabanjuré ngalami rusaké utawa disfungsi anggota awaké, utawa kang luwih oarah kudu diamputasi, amerga oraanané serum anti-upas utawa telaté ménéhi obat.[6]

Ing pihak liya, upas ula lemah ngandut bahan anti-koagulan kang isa nyegah pembekuan darah. Awit mbièn diusulaké kanggo mengisolasi bahan aktif iki, kanggo kepentingan pangobatan trombosis.[7] Salah sijiné bahan aktif iki yaiku ancrod, enzim meh kaya-trombin kang saiki digunakaké kanggo panilitèn, lan kanggo pengobatan klinis minangka anti-koagulan.[8]

Cathetan taksonomi[sunting | sunting sumber]

Ula lemah yaiku siji-sijiné spesies anggota marga Calloselasma. Sakwéné iki durung dingertèni anané anak jenis.[9]





Cathetan Sikil[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b {{aut|McDiarmid, R.W., J.A. Campbell, T. Touré. 1999. Snake Species of the World: A Taxonomic and Geographic Reference, vol. 1. Herpetologists' League. 511 pp. ISBN 1-893777-00-6 (series). ISBN 1-893777-01-4 (volume).
  2. ^ Flag of Austria Austria 1987. Living Snakes of the World in Color. New York: Sterling Publishers. 480 pp. ISBN 0-8069-6460-X.
  3. ^ a b Flag of Austria Austria 1983. The Snakes of Malaya. 3rd Ed. Singapore Nat. Printers. Pp. 134-136.
  4. ^ a b c Flag of Austria Austria. 1991. Poisonous Snakes of the World. US Govt. New York: Dover Publications Inc. 203 pp. ISBN 0-486-26629-X.
  5. ^ a b Flag of Austria Austria. 1997. Amphibien & Reptilien Südostasiens. Natur und Tier – Verlag, Münster. Pp. 404-405. ISBN 3-931587-12-6
  6. ^ Flag of Austria Austria 1986. Tropical snake bites: clinical studies in South-East Asia. In J.B. Harris (Ed.) Natural Toxins – animal, plant and microbial: 25-45. Clarendon Press, Oxford.
  7. ^ Flag of Austria Austria 1968. The paradox of therapeutic defibrination. The Lancet (1968), 485-486.
  8. ^ Flag of Austria Austria. 1996. Electrophoretic profiles and biological activities: intraspecific variation in the venom of the Malayan Pit Viper (Calloselasma rhodostoma). Toxicon 34: 67-80
  9. ^ ITIS: Calloselasma rhodostoma (Kuhl, 1824). Integrated Taxonomic Information System. Retrieved 25 September 2012.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Ula_lemah&oldid=835324"