Tuberkulosis

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Tuberculosa
Klasifikasi lan bahan-bahan èksternal
Paru-paru panandhang TBC liwat Sinar X
ICD-10 A15-ICD-10 Chapter A|A19
ICD-9 010-018
OMIM 607948
DiseasesDB 8515
MedlinePlus 000077 Cithakan:MedlinePlus2
eMedicine med/2324  emerg/618 radio/411
MeSH C01.252.410.040.552.846

Tuberkulosis utawa TB utawa TBC (cekakan pungkasan iki ora akèh dienggo manèh) iku panyakit infèksi sing disebabaké déning bakteri Mycobacterium tuberculosis. Panyakit iki paling asring nyerang paru-paru senajan ing saprotelon kasus nyerang organ awak liya lan ditularaké wong menyang wong liyané. Iki uga salah siji panyakit paling tuwa sing dikawruhi nyerang manungsa. Yèn diterapi kanthi bener tuberkulosis sing disebabaké déning komplèks Mycobacterium tuberculosis, sing peka marang obat, praktis bisa mari. Tanpa terapi tuberkulosa bakal ngakibataké pepati jroning limang taun pisanan ing luwih saka setengah kasus.

Indonésia ana jroning peringkat katelu paling ala ing donya kanggo gunggung panandhang TB. Sabèn taun muncul 500 èwu kasus anyar lan luwih saka 140 èwu liyané mati. Satus taun kepungkur, siji saka lima pepati ing Amérika Sarékat disebabaké déning tuberkulosis.

Tanggal 24 Maret dipèngeti donya minangka "Dina TBC" amarga nalika tanggal 24 Maret 1882 ing Berlin, Jerman, Robert Koch mresentasikaké asil studi ngenani panyebab tuberkulosis sing panjenengané temokaké.

Panularan[sunting | sunting sumber]

Panularan panyakit iki amarga kontak karo dhahak utawa ngisep titik-titik banyu saka wahing utawa watuk saka wong sing kena infèksi kuman tuberkulosis

Simptom[sunting | sunting sumber]

Gejala utama tuberkulosis yaiku watuk sakwéné 3 minggu utawa luwih, mawa dhahak, lan biasané campur getih. Bisa uga nyeri dhadha, mata abang, kèlangan nafsu mangan, sesek napas, demam, awak lemes, lan saya kuru. Yèn ora ditangani, bisa dumadi syok hipovolemik utawa sesek napas abot sing njalari pepati.


Jenis-jenis[sunting | sunting sumber]

Pirsani uga[sunting | sunting sumber]

Réferènsi[sunting | sunting sumber]

  • Core Curriculum on Tuberculosis: What the Clinician Should Know, 4th edition (2000). Division of Tuberculosis Elimination, Centers for Disease Control and Prevention (CDC). (Internet versionupdated Aug 2003).
  • Joint Tuberculosis Committee of the British Thoracic Society. Control and prevention of tuberculosis in the United Kingdom: Code of Practice 2000. Thorax 2000;55:887-901 (fulltext).
  • Thomas Dormandy (1999). The White Death: A History of Tuberculosis. ISBN 0-8147-1927-9 HB - ISBN 1-85285-332-8 PB
  • Mountains Beyond Mountains: The Quest of Dr. Paul Farmer, a Man Who Would Cure the World. Tracy Kidder, Random House 2000. ISBN 0-8129-7301-1. A nonfiction account of treating TB in Haiti, Peru, and elsewhere.
  • Ha SJ, Jeon BY, Youn JI, Kim SC, Cho SN, Sung YC. Protective effect of DNA vaccine during chemotherapy on reactivation and reinfection of Mycobacterium tuberculosis. Gene Ther. 2005 Feb 03; [Epub ahead of print] PMID 15690060

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Organisasi

Liyané

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Tuberkulosis&oldid=829666"