Tarsus, Mersin

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Disambig.svg

Tarsus iku sawijining kutha ing Turki, pucuking kali Tarsus Çay ing Laut Tengah. Kutha iki nduwèni pedunung 328.553 jiwa ing taun 2007.

Sajarah[sunting | sunting sumber]

Tarsus iku kutha tuwa lan bisa ditlacak nganti Jaman Watu. Panggonané anèng pucuk simpangan sawetara dalan para sodagar. Nganti pirang-pirang abad, kutha iki dikuwasani déning wong Hittit, Assyria, Pèrsia, Alexander Agung, Kekaisaran Romawi, Armènia, Bizantium, Turki Seljuk lan Turki Usmani.

Ing mangsa sabanjuré Tarsus (Tarsos) dadi kutha administratif; seka taun 400 SM dadi kutharaja salah sawijining 4 satrap Persia ing Asia Cilik, lan sawisé telukan Romawi, kutha iki dadi punjering provinsi Silisia. Kutha iki kondhang dadi panggonan miyosé Santo Paulus.

Panguwasan Islam ing kutha iki dumadi ing mangsa Khalifah Umar bin Khattab ing taun 637, kanthi sénopati Khalid bin Walid.

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Tarsus,_Mersin&oldid=839941"