Taman Nasional Alejandro de Humboldt

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Taman Nasional Alejandro de Humboldt*
Situs Warisan Donya UNESCO

Taman Nasonal Alejandro de Humboldt
Negara Kuba
Tipe Alam
Kriteria ix, x
Referensi [[1] 839]
Wilayah Amerika Latin lan Karibia
Sajarah prasasti
Prasasti resmi 2001  (Sèsi ke-25)
* Jeneng resmi jroning Daftar Warisan Donya.
Miturut klasifikasi resmi UNESCO.

Parque Nacional Alejandro de Humboldt inggih punika sawijining taman nasional wonten ing provinsi Holguín lan Guantánamo, Kuba. Taman punika dipunsukani nama sasampuning ilmuwan Jerman, Alexander von Humboldt ingkang ngunjungi pulo kasebut rikala taun 1800 lan 1801. Taman punika kaserta minangka Situs Warisan Donya UNESCO wonten ing taun 2001 kanggé ukuran, kisaran kainggilan, litologi komplèks, keragaman bentuk lahan, sarta kasugihan flora lan fauna]endemikipun.

Kali-kali ingkang ngalir saking pucuk taman inggih punika sapérangan ingkang paling ageng wonten ing insuler Karibia. Taman punika dipunngendikakaken minangka papan ingkang paling lembab ing Kuba[2] saèngga situs punika gadhah keanékaragaman hayati ingkang inggil. Taman punika kagungan wiyar wilayah 71.138 km² (27,467 sq mi)l[3] kanthi wiyar lahan 68.572 km² (26,476 sq mi) lan wilayah laut 2.263 km² (874 sq mi). Inggilipun sakitar wonten ing 1.168 m (3,832 ft) saking permukaan laut ing Puncak El Toldo.

Sajumlah 16 saking 28 spesies taneman endemik Kuba dipunlindungi wonten ing taman punika kalebet fauna kados Dracaena cubensis lan Podocarpus ekman. Fauna ingkang wonten ing taman punika nyakup manèka spesies manuk beo, kadal, manuk kolibri, Solenodon Kuba langka (endemik), hutia lan siput.

Sajarah[sunting | sunting sumber]

Taman Nasional Alexander von Humboldt kanthi historis minangka kawasan ingkang sekedhik dipunginakaken déning manungsa, kanthi namung satunggal satu situs arkeologi saking periode pra-Columbus ingkang dipunmangertosi, punika dumunung wonten ing zona pesisir Aguas Verdes. Sadanguning abad kaping 18 lan 19 sapérangan papan periferal dipunginakaken minangka papan perlindungan utawi kamp déning bangsa Maroon.

Taman punika wiwit dipuntata wonten ing taun 1960 lumantar deklarasi Jaguani lan cagar alam Cupeyal del Norte. Bab punika kalajengaken dhateng taun 1980-an lumantar usulan Ojito del Agua Refuge, kagayut kaliyan penampakan pungkasan saking Carpintero real, sajinis pelatuk, sisa-sisa pungkasan saking spesies punika ingkang sampun punah wonten ing habitat sanèsipun ing Amerika Serikat lan Meksiko. Wonten ing taun 1996, daerah-daerah ingkang dipunlindungi manunggal kanggé mbentuk sawijining Taman Nasional ingkang dipunparingi nama sasampuning Alexander von Humboldt. Dados salah satunggaling cagar biosfer ingang paling wigati wonten ing basin Karibia, Taman Nasional punika sesarengan kaliyan Cuchillas del Toa dipunnyatakaken minangka Situs Warisan Alam Donya UNESCO wonten ing taun 2001.

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

Koordinat: 20°27′N 75°00′W / 20.45°N 75°W / 20.45; -75 (Alejandro de Humboldt National Park)