Swami Vivekananda

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Swami Vivekananda
rahmenlos

Swami Vivekananda (basa Bengali: Shami Bibekanondo) (12 Januari, 1863 – 4 Juli, 1902), dilahéraé kanti jeneng Narendranath Dutta (Nôrendronath Dotto), yaiku tokoh sajroné sejarah Hindu, India lan pamikir Timur (orientalis) kang ana ing Kulon. Dèwèké yaiku seduluré saka Shri Bhupendranath Dutt, revolusioner ing India.[1]

Vivekananda arupa pribadi kang dikenal dunia minangka pemimpin spiritual kang nduwèni pangribawa gedhé saka ajaran Vedanta lan Yoga. Dèwèké yaiku Swami Hindu pertama kang teka ing Barat, kanggo ngenalkan Hindu, Yoga lan Vedanta ing World's Parliament of Religions, sahubungan karo dianakake World's Fair ing Chicago ing tahun 1893. Ing kono jenenge mulai terkenel, seantero Chicago, banjur ing sekabehane Amerika.[1]

Latar Belakang[sunting | sunting sumber]

deweke yaiku pemimpin saka para siswa kang golek ilmu ing Ramakrishna Paramahamsa lan uga pendiri saka Ramakrishna Mission

Buku-buku[sunting | sunting sumber]

Liya-liyané[sunting | sunting sumber]

Sorban kang dikenggo déning Vivekananda diyakini berkat anjuran saka Maharaja Khetri. Ananging pira-pira pakar sejarah lan peneliti nduwèni pinemu yèn Vivekananda pernah nekani Swamithope Pathi saksuwiné kunjungané ana ing Kanyakumari yaiku ing Desember 1892 lan meyakini yèn dèwèké gumun karo prinsip ing sewalike ritual keagamaan saka keyakinan monistic kasebut,[2] Kang ngendi kaum monistic nganggo sejenis tali sirah sajrone ngleksanaake pemujaan ing kuil, ing ngarep kacalan sak panunggale, lan Vivekananda mulai nganggo sorban nalika iku.[3] Pira-pira wong nganggep yen Vivekananda nampa pencerahan spiritual saka Ayya Vaikundar.[4] Ananging kabeh iki ora ketulis ana ing karyane lan biografine.

Ana uga kang ngomongake yen ing mangsa deweke seneng karo sorban kang dienggo dening tukang kreta, kang ngangkut bapakne mangkat kerja saben dinane.

Trivia[sunting | sunting sumber]

  • Swami Vivekananda yaiku wong India pertama kang diundang supaya njabat profesor Filsafat Oriental di Universitas Harvard.
  • India ngrayakake National Youth Day ing dina laire.
  • Vivekananda Vidyapith Academy of Indian Philosophy and Culture di New Jersey, Amerika Serikat, dijikuk saka jenenge.
  • The Swami Vivekananda International Convention Centre, dibangun ing April 2005 di Pailes, Mauritius, uga nganggo jenenge.

Pranala Njaba[sunting | sunting sumber]

Cathetan Sikil[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b swami-vivekananda, (Kaunduh 7/11/12).
  2. ^ R.Shanmugam's, Nadar Kulathil Narayanar Avataram, Nadar Kuladeepam Publications, 2001, Page:215, ""
  3. ^ AyyaVaikuntar - "Also from the later history, when Swami Vivekananda came to Kanyakumari, He visited Swamythoppu temple when he heard about Lord Vaikunta. From that time he started wearing a turban on his head all the time."
  4. ^ Dr. Poulose in his book Advaita Philosophy of Brahmashri Chattampi Swamikal (Ayyavazhi Publications), says that Atmanada Swamikal was the disciple of Ayya Vaikundar and Atmanada Swamikal learned the Marmavidya in Sidha vidya and ghecherividya (Chinmudra) from Ayya Vaikundar and Atmanada Swamikal further taught all these vidyas to his disciple, Sri Chattampi Swamikal. The book also says that when Swami Vivekananda arrived in Ernakulam, Sri Chattampi Swamikal taught this Chinmudra to him.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Swami_Vivekananda&oldid=869523"