Sosialisme

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Istilah sosialisme utawa sosialis bisa ngacu marang sapérangan perkara sing ana hubungané karo ideologi utawa klompok ideologi, sistem ékonomi, lan negara. Istilah iki mulai dipigunakaké wiwit awal abad kaping 19. Jroning basa Inggris, istilah iki dipigunakaké pisanan kanggo nyebut pangikut Robert Owen nalika taun 1827. Ing Prancis, istilah iki ngacu marang para pangikut dhoktrin Saint-Simon nalika taun 1832 sing dipopulèraké déning Pierre Leroux lan J. Regnaud jroning l'Encyclopédie Nouvelle[1]. Panggunaan istilah sosialisme asring dipigunakaké jroning manéka kontèks sing béda-béda déning manéka klompok, nanging mèh kabèh sepakat yèn istilah iki awalé saka pergolakan kaum buruh indhustri lan buruh tani nalika abad kaping 19 tekan awal abad kaping 20 adhedhasar prinsip solidaritas lan merjuwangaké masarakat egalitarian sing karo sistem ekonomi miturut dhèwèké bisa ngladèni masarakat akèh tinimbang mung saglintir èlit.

Delengen uga[sunting | sunting sumber]

Réferènsi[sunting | sunting sumber]

  1. ^ A History of Socialist Thought, Volume 1 (1965), kaca. 1-2

Daftar pustaka[sunting | sunting sumber]

  • Engels, Friedrich. 1884. The Origin of the Family, Private Property and the State. Zurich.
  • Fried, Albert. 1964. Socialist Thought: A Documentary History. Garden City, New York: Doubleday Anchor.
  • G.D.H. Cole. 1965, 2003. History of Socialist Thought. Macmillan and St. Martin's Press, Palgrave Macmillan (cetak ulang). ISBN 1-4039-0264-X.
  • Halevy, Elie. 1937. Histoire du Socialisme Européen. Paris: Gallimard.
  • Harrington, Michael. 1972. Socialism. New York: Bantam.
  • Ollman, Bertell (ed.). 1998. Market Socialism: The Debate Among Socialists. ISBN 0-415-91967-3.
  • Panitch, Leo. Renewing Socialism: Democracy, Strategy and Imagination. ISBN 0-8133-9821-5.
  • Weinstein, John. 2003. Long Detour: The History and Future of the American Left. Westview Press. ISBN 0-8133-4104-3.
  • Wilson, Edmund. 1940. To the Finland Station: A Study in the Writing and Acting of History. Garden City, New York: Doubleday Anchor.

Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Sosialisme&oldid=822976"