Sébastien Bourdais

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Sébastien Bourdais
Bourdais.jpg
Bourdais taun 2007
Lair 28 Februari 1979 (umur 35)
Flag of France.svg Le Mans, Perancis
Sejarah karier dalam ajang Formula Satu
Kewarganegaraan Flag of Prancis Prancis
Taun aktif Cithakan:F1Cithakan:F1
Tim Scuderia Toro Rosso
Jumlah lomba 27
Juara dunya 0
Menang 0
Podium 0
Total poin 6
Posisi pole 0
Lap tercepat 0
Balapan Kapisanan Grand Prix Australia 2008
Balapan Pungkasan Grand Prix Jerman 2009
Klasemen 2009 P19 (2 pts)

Sébastien Olivier Bourdais[1] (lair ing Le Mans, Perancis, 28 Februari 1979; umur 35 taun) inggih punika satunggaling mantan pembalap Formula 1 asal Perancis. piyambakipun naté kagabung kaliyan tim Scuderia Toro Rosso saking Australia 2008 dumugi Jerman 2009. Bourdais piyambak minangka pembalap paling suksès wonten ing sajarah ing ajang Champ Car, kanthi cathetan prèstasi menangaken sekawan gelar juara dunia Champ Car saking taun 2004 dumugi taun 2007, lan ugi dados juara pungkasan ajang Champ Car sadèrèng ajang balapan kasebut manunggal kaliyan IndyCar Series ing taun 2008.

Sakmenika Bourdais balapan wonten ing Seri Le Mans sesarengan tim Peugeot Sport. Piyambakipun wangsul ugi dhateng ajang IndyCar kanthi dados pembalap paruh wekdal kanggé tim Lotus-Dragon Racing kanthi spesialisasi kanggé mandhap ing trèk-trèk kanthi karakter sirkuit jalanan (non-oval).[2]

Pagesangan pribadi[sunting | sunting sumber]

Sebastien Bourdais miyos saking kulawarga pembalap. Bapakipun, Patrick Bourdais, minangka satunggaling pembalap turing, rèli pegunungan, lan sports car nalika timuripun, lajeng remen kebut - kebutan ingkang rama kasebut nurun dhateng Bourdais dumugi pungkasanipun ingkang rama mangéstoni putranipun saperlu mandhap ing ajang balapan.

Bourdais palakrama kaliyan pacaripun, Claire wonten ing wulan Mei 2006. Adicara palakrama dipunadani wonten ing Gereja Katedral ing kutha Le Mans. Wonten ing resèpsi, rawuh kanca - kanca Bourdais anatwisipun bosipun wonten ing ajang Champ Car, Paul Newman, ugi rawuh ketua DPRD Le Mans lan walikota Le Mans. Wonten ing pèsta resèpsinipun, Bourdais ngawontenaken pèsta koktail. Pasangan Bourdais lan Claire kaparingan 2 putra inggih punika Emma ingkang miyos ing Desember 2006 lan Alexander ingkang miyos ing taun 2009.

Sakmenika manajer Sebastien Bourdais inggih punika Nicolas Todt ingkang minangka putra saking Jean Todt, Presiden FIA sakmenika.

Balapan Junior[sunting | sunting sumber]

Karting[sunting | sunting sumber]

Bourdais miwiti petualangan balapanipun wonten ing yuswa 10 taun wonten ing ajang gokart. Wonten ing éra 1990-an, piyambakipun sampun pengalaman nglamapahi kompetisi wonten ing manéka kejuaraan gokart, kanthi préstasi menangaken Maine Bretagne League taun 1991 lan Kejuaraan Kadet Prancis taun 1993. Bourdais ugi dados bagéyan saking tim Sologne Karting ingkang menangaken ajang Le Mans 24 hours karting championship wonten ing sirkuit Alain Prost kanthi migunakaken sasis Merlin lan kanthi tenaga mesin Atomic.

Formula junior[sunting | sunting sumber]

Bourdais lajengg nglajengaken lelampahanipun dhateng ajang single seater taun 1995 kanthi finish ing P9 wonten ing ajang Formula Campus. Lajeng piyambakipun pindhah dhateng ajang Formula Renault Prancis sadanguning 2 taun kanthi kasil dados runner up wonten ing taun 1997 sasampuning menangaken 4 bagéyan balapan lan gangsal pole. Wonten ing taun 1998 piyambakipun menangaken 5 balapan lan dados Rookie of the Year ing Formula 3 Perancis. Piyambakipun lajeng dados juwara nasional Perancis wonten ing taun 1999 kanthi menangaken 8 bagéyan lan 3 pole position.

Formula 3000[sunting | sunting sumber]

Sasampuning sukses wonten ing Formula Junior, Bourdais kagabung dhateng tim Prost Junior ing ajang Formula 3000 Internasional (sakmenika dados Seri GP2). Piyambakipun finish wonten ing posisi 9 klasemen umum kanthi raihan 1 pole lan 1 podium. Musim 2001 Bourdais pindhah dhateng tim DAMS lan menangaken balapan pisananipun ing F3000 wonten ing Silverstone, Northamptonshire. Piyambakipun lajeng pindhah tim malih taun 2002, sakmennika kaliyan Super Nova Racing, lan saged pikantuk 3 kemenangan lan 7 pole position. Piyambakipun lajeng ngawonaken Giorgio Pantano kanthi selisih 2 poin sasampuning Tomas Enge, ingkang sajatosipun dados juara umum, dipunnyatakaken kénging diskualifikasi sasampuning gagal wonten ing tés doping.[3]

Champ Car World Series[sunting | sunting sumber]

Sebastien Bourdais ing Long Beach 2005.

Sasampun boten wonten tim F1 ingkang minat dhateng Bourdais, piyambakipun lajeng milih mendhet dalan radikal: pindhah dhateng ajang Champ Car (CART) ing Amerika Serikat (AS). Kanthi bab punika, ateges Bourdais sami kaliyan mantan juara-juara F3000 kados Juan Pablo Montoya lan Bruno Junqueira ingkang ugi mandhap ing ajang CART. Wonten ing CART piyambakipun kagabung kaliyan tim Newman-Haas Racing kanggé musim 2003. Wonten ing St. Petersburg, Florida, Bourdais dados rookie CART pisanan wiwit Nigel Mansell ingkang saged ngrebut pole position wonten ing balapan debutipun. Ananging, piyambakipun gagal dadosaken posisi pole-nipun dados sawijining kamenangan amargi gagal finish.[4] Mlebet balapan kaping 4 ingkang dipunadani wonte ing Inggris (Brands Hatch), Sebastien Bourdais saged pikantuk kemenangan pisananipun sasampuning mimpin sadanguning 95 lap.[5] Kemenangan ingkang sanès kadadosan wonten ing EuroSpeedway Lausitzring.[6] Lan wonten ing pungkasaning musim, Bourdais saged dumunung ing P4 klasemen pungkasan, kanthi 5 finish podium, kalebet kemenangan dominan ing Cleveland lan runner up ing Mexico City. Piyambakipun ugi pikantuk gelar Rookie of the Year wonten ing musim debutipun kasebut.

Formula 1[sunting | sunting sumber]

Arrows lan Renault[sunting | sunting sumber]

Taun 2002 Bourdais pikantuk kesempatan tés mobil F1 kaliyan tim Arrows, lajeng napakasmani kontrak kanthi wekdal tigang taun kaliyan tim kasebut.[7] Ananging nalika wulan Agustus, tim Arrows bangkrut. Lajeng wulan Desember wonten ing taun ingkang sami, piyambakipun nindakaken tés kaliyan Renault ing Jerez, ananging kawon kaliyan kanca sanegaranipun, Franck Montagny ingkang lajeng kasil kapilih minangka test driver resmi Renault.[3] Rumor nyebutaken, kasingkiripun Bourdais déning Montagny minangka akibat Bourdais boten purun napakasmani kontrak manajemén kaliyan Flavio Briatore.


Statistik[sunting | sunting sumber]

Musim dhateng musim[sunting | sunting sumber]

Musim Sèri Tim Lomba Pole Menang Poin Klasemèn
1995 French Formula Renault Campus  ?  ? 0 0  ? ke-9
1996 Formula Renault Perancis  ?  ? 0 0  ? ke-7
1997 Formula Renault Perancis La Filière 18 5 4 172 ke-2
1998 Formula Tiga Perancis La Filière 22 0 0 98 ke-6
Formula Tiga Inggris La Filière 1 0 0 0 NC
Grand Prix Makau Equipe de France 1 0 0 N/A NC
Masters of Formula Three  ? 1 0 0 N/A ke-20
1999 Formula Tiga Perancis La Filière 20 3 8 229 Juara
Le Mans 24 Jam kelas GTS Larbre Compétition 1 0 0 N/A NC
Grand Prix Makau Equipe de France 1 0 0 N/A NC
Masters of Formula Three  ? 1 0 0 N/A ke-10
2000 Formula 3000 Gauloises Formula 10 1 0 9 ke-9
Le Mans 24 Jam kelas LMP 900 Pescarolo Sport 1 0 0 N/A ke-4
Seri Le Mans Amerika kelas LMP Pescarolo Sport 1 0 0 13 ke-53
2001 Formula 3000 DAMS 12 1 1 26 ke-4
Le Mans 24 Jam kelas LMP 900 Pescarolo Sport 1 0 0 N/A ke-4
Seri Le Mans Amerika kelas LMP 900 Pescarolo Sport 1 0 0 18 31st
FIA Sportscar Championship SR1 class Pescarolo Sport 2 0 0 0 NC
2002 Formula 3000 Super Nova Racing 12 6 3 56 Juara
Le Mans 24 Jam kelas LMP 900 Pescarolo Sport 1 0 0 N/A ke-10
FIA Sportscar Championship kelas SR1 Pescarolo Sport 3 1 2 55 ke-4
2003 CART Champ Car World Series Newman/Haas Racing 18 5 3 159 ke-4
2004 Champ Car World Series Newman/Haas Racing 14 8 7 369 Juara
Le Mans 24 Jam kelas LMP 1 Pescarolo Sport 1 0 0 N/A NC
2005 Champ Car World Series Newman/Haas Racing 13 6 6 348 Juara
International Race of Champions N/A 4 2 1 46 ke-5
IndyCar Series Newman/Haas Racing 1 0 0 18 ke-28
Seri Le Mans Amerika kelas GT1 Larbre Compétition 1 0 0 0 NC
Rolex Sports Car Series (24 Hours of Daytona) kelas DP Newman Racing 1 0 0 6 ke-89
2006 Champ Car World Series Newman/Haas Racing 14 6 7 387 Juara
Seri Le Mans Amerika kelas GT2 Multimatic Motorsports Team Panoz 2 0 1 45 ke-18
Rolex Sports Car Series (24 Hours of Daytona) DP class Doran Racing 1 0 0 3 ke-108
2007 Champ Car World Series Newman/Haas/Lanigan Racing 14 6 8 364 Juara
Le Mans 24 Jam kelas LMP1 Team Peugeot Total 1 1 0 N/A ke-2
2008 Formula Satu Scuderia Toro Rosso 18 0 0 4 ke-17
2009 Formula Satu Scuderia Toro Rosso 9 0 0 2 ke-19
Le Mans 24 Jam kelas LMP1 Team Peugeot Total 1 0 0 N/A ke-2
Seri Le Mans Amerika kelas LMP1 Team Peugeot Total 1 0 0 26 ke-23
Superleague Formula Sevilla FC 8 1 2 2531 ke-91
2010 Superleague Formula Olympique Lyonnais 10 0 1 2352 ke-182
Le Mans 24 Jam kelas LMP1 Team Peugeot Total 1 1 0 N/A NC
Seri Le Mans kelas LMP1 Team Peugeot Total 1 1 1 18 ke-21
Seri Le Mans Amerika kelas LMP1 Team Peugeot Total 1 0 0 N/A NC
V8 Supercar Championship Series Tekno Autosports 2 0 0 N/A NC
2011 IndyCar Series Dale Coyne Racing 3 0 0 44 ke-27
Le Mans 24 Jam kelas LMP1 Team Peugeot Total 1 0 0 N/A ke-2
Seri Le Mans LMP1 Peugeot Sport Total 1 0 0 N/A NC
  • 1 Kalebet poin ingkang dipuncathetaken pembalap Sevilla FC ingkang sanès.
  • 2 Kalebet poin ingkang dipuncathetaken pembalap Lyon ingkang sanès.

Le Mans: Musim ke musim[sunting | sunting sumber]

Taun Kelas Ban Tim Mobil Kanca
setim
Kanca
setim
Posisi Posisi
kelas
1999 GTS Cithakan:Michelin Flag of Prancis Larbre Compétition Porsche 911 GT2 Flag of Prancis Jean-Pierre Jarier Flag of Prancis Pierre de Thoisy Ret Ret
2000 LMP 900 Cithakan:Michelin Flag of Prancis Pescarolo Sport Courage C52 Flag of Prancis Olivier Grouillard Flag of Prancis Emmanuel Clérico 4 4
2001 LMP 900 Cithakan:Michelin Flag of Prancis Pescarolo Sport Courage C60 Flag of Prancis Jean-Christophe Boullion Flag of Prancis Laurent Rédon 13 4
2002 LMP 900 Cithakan:Michelin Flag of Prancis Pescarolo Sport Courage C60 Flag of Prancis Jean-Christophe Boullion Flag of Prancis Franck Lagorce 10 9
2004 LMP1 Cithakan:Michelin Flag of Prancis Pescarolo Sport Courage C60 Flag of Prancis Emmanuel Collard Flag of Prancis Nicolas Minassian Ret Ret
2007 LMP1 Cithakan:Michelin Flag of Prancis Team Peugeot Total Peugeot 908 HDi FAP Flag of Prancis Stéphane Sarrazin Flag of Portugal Pedro Lamy 2 2
2009 LMP1 Cithakan:Michelin Flag of Prancis Team Peugeot Total Peugeot 908 HDi FAP Flag of Prancis Stéphane Sarrazin Flag of Prancis Franck Montagny 2 2
2010 LMP1 Cithakan:Michelin Flag of Prancis Team Peugeot Total Peugeot 908 HDi FAP Flag of Prancis Simon Pagenaud Flag of Portugal Pedro Lamy Ret Ret
2011 LMP1 Cithakan:Michelin Flag of Prancis Team Peugeot Total Peugeot 908 Flag of Prancis Simon Pagenaud Flag of Portugal Pedro Lamy 2 2

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

Pranala Njaba[sunting | sunting sumber]