Prajanjian Padagangan Gegaman

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Prajanjian Padagangan Gegaman (basa Inggris: The Arms Trade Treaty , ATT) iku prajanjian internasional sing ngatur babagan padagangan gegaman internasional. Prajanjian iki disahaké déning Majelis Umum Perserikatan Bangsa-Bangsa nalika tanggal 2 April 2013 ing New York, Amérika Sarékat. ATT ngupaya kanggo ngrégulasi lan matesi padagangan internasional jroning gegaman konvènsional, wiwit saka gaman ènthèng tekan tank perang lan kapal perang sing regané 70 milyar. Saka 193 negara anggotané, ana 154 negara sing nyengkuyung, telu nentang, lan 23 abstain. [1]

Isi prajanjian[sunting | sunting sumber]

Prajanjian iki nélakaké yèn padagangan gegaman internasional bakal diwatesi utawa dilarang, yèn tujuwané kanggo:

  • Dipigunakaké jroning palanggaran hak asasi manungsa utawa hukum humanitarian internasional sing serius, utawa tindakan genosida lan kadurjanan kamanungsan;
  • Mènèhi fasilitas marang serangan térorisme, kakerasan gender, utawa uga kadurjanan sing kaorganisisasi liyané;
  • Nglanggar kewajiban-kewajiban sing ditetepaké jroning Piagam PBB, kalebu embargo gegaman PBB;
  • Mangaruhi kaamanan régional, lan
  • Pangrusakan serius marang upaya pangentasan kamiskinan utawa pambangunan sosial ékonomi liyané.

Delengen uga[sunting | sunting sumber]

Réferènsi[sunting | sunting sumber]

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]