Polimèr

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Sawijining polimer iku rantè berulang saka atom sing dawa, kabentuk saka pengiket sing arupa molekul idhéntik sing disebut monomer. Senadyan biasané arupa organik (duwé ranté karbon), ana uga akèh polimer inorganik. Conto misuwur saka polimer yaiku plastik lan DNA.

Senadyan istilah polimer luwih populèr nunjuk marang plastik, nanging polimer sabeneré kapérang saka akèh kelas material alami lan sintetik kanthi sifat lan kagunaan sing manéka warna. Bahan polimer alami kayata shellac lan amber wis dipigunakaké sakwéné pérangan abad. Kertas diproduksi saka selulosa, sawijining polisakarida sing dumadi sacara alami sing ditemokaké ing tetanduran. Biopolimer kayata protein lan asam nukleat mainaké peran wigati ing prosès biologi.

Indhustri[sunting | sunting sumber]

Saiki utamané ana enem komodhitas polimer sing akèh dipigunakaké, yaiku polyethylene, polypropylene, polyvinyl chloride, polyethylene terephthalate, polystyrene, lan polycarbonate. Enem komodhitas mau mbentuk 98% saka kabèh polimer lan plastik sing ditemokaké ing kauripan saben dina.

Saben polimer kasebut duwé sifat degradasi lan katahanan panas, cahya, lan kimia.


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Polimèr&oldid=815865"