Plastida

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Plastida iku organel jroning sèl tetanduran (jroning makna sing jembar, Viridoplantae). Organel iki paling dikenal ing wanguné sing paling umum, kloroplas, minangka papan lumakuné fotosintesis. Jroning kasunyatan, plastida dikenal ing manéka wangun:

  • proplastida, wangun durung "diwasa"
  • leukoplas, wangun diwasa tanpa ngandhut pigmèn, ditemokaké utamané ing oyod
  • kloroplas, wangun aktif sing ngandhut pigmèn klorofil, ditemokaké ing godhong, kembang, lan bagéan-bagéan mawa werna ijo godhong liyané
  • kromoplas, wangun aktif sing ngandhut pigmèn karotena, ditemokaké utamané ing kembang lan bagéan liya mawa werna jingga.
  • amiloplas, wangun semi-aktif sing ngandhut butir-butir tepung, ditemokaké ing bagéan tetanduran sing nyimpen cadhangan energi jroning wangun tepung, kaya oyod, rimpang, lan wit (umbi) sarta wiji.
  • elaioplas, wangun semi-aktif sing ngandhut tètès-tètès lenga/lemak ing sawetara jaringan panyimpan lenga, kaya endospermium (ing wiji)
  • etioplas, wangun semi-aktif sing minangka wangun adaptasi kloroplas marang lingkungan kurang cahya; etioplas bisa énggal aktif kanthi ambangun klorofil mung jroning sawetara jam sawisé nampa cukup cahya.

Plastida iku organel vital ing tetanduran. Fungsiné minangka papan fotosintesis, sintesis asam-asam lemak, sarta sawetara fungsi sadina-dina sèl.

Sacara evolusi plastida dianggep minangka prokariota sing simbiosis sajroning sèl eukariota lan banjur kélangan sifat otonomi penuh-é. Téori endosimbiosis iki mèmper karo sing kedadéyan ing mitokondria nanging introduksi plastida dianggep dumadi luwih mburi.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Plastida&oldid=825502"