Peradaban

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Peradaban umumé nduwé teges dhuwur cendheke budaya masyarakat tinentu. Sing dibiji yaiku pamikiran-pamikiran utawa pamikiran sing urip ing masyarakat kasebut, uga tumindak lan budaya kang awujud fisik utawa artefak tuladhané perkakas pawon, omah lan liyané.

Ukuran peradaban[sunting | sunting sumber]

Peradaban iki nduwe kaitan erat karo kabudayan merga sing diukur iku kasil-kasil saka kabudayan sing wujude: Pemikiran utawa ide, perilaku lan kasil budaya sing nduwe wujud fisik. Ukuran dhuwur utawa cendheke peradaban umume diukur saka parameter-perameter sing umum misale luwih apik utawa kurang apaik, luwih alus utawa kurang alus lan liyane. Dadi tegese sing dadi ukuran peradaban iku umume nilai-nilai saka kasil budaya misale: kesenian, pengetahuan, tata masyarakat utawa negara lan liyane.

Peradaban kuna[sunting | sunting sumber]

Ing jaman kuna wis ana peradaban-peradaban sing wis isa dianggep dhuwur antarane:

Peradaban jaman saiki[sunting | sunting sumber]

Ukuran peradaban jaman saiki umume diukur saka penguasaan elmu lan teknologi lan bisa diukur nganggo parameter-parameter sing wis jelas utawa meh abstrak. Nilai-nilai peradaban saka tingkah laku, tata krama, sopan santun lan liyane umume ngalami perobahan nilai.


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Peradaban&oldid=870334"