Génosida Srebrenica

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
(Dipunpindhah saking Pembantaian Srebrenica)
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Jatuhnya Srebrenica dan Žepa
Bagéan saka Perang Bosnia
Srebrenica massacre map.jpg
Tanggal 11 Juli25 Juli 1995
Papan Bosnia timur
Asil Paresikan Etnik Srebrenica lanŽepa
Operasi Deliberate Force
Pihak sing kalibat
Flag of Republika Srpska.svg Republika Srpska

10 th subversif detasemen

Flag of Bosnia and Herzegovina (1992-1998).svg Bosnia-Herzegovina

Flag of the Netherlands.svg Belanda

Komandhan
Flag of Republika Srpska.svg Ratko Mladić

Flag of Republika Srpska.svg Radislav Krstić (Korps Drina)
Milorad Pelemiš[1]
Dražen Erdemović

Flag of Bosnia and Herzegovina (1992-1998).svg Naser Orić
Flag of Bosnia and Herzegovina (1992-1998).svg Avdo Palić

Flag of the Netherlands.svg Thom Karremans

Kakuwatan
Flag of Republika Srpska.svg 9.450
100-300 mercenaries
10 tangki
Flag of Bosnia and Herzegovina (1992-1998).svg 5.500-6.200 (Srebrenica)
Flag of Bosnia and Herzegovina (1992-1998).svg 1.500 (Žepa)

Flag of the Netherlands.svg 370 peacekeepers dan 2 F-16

Cacahé korban
300 terbunuh atau terluka parah

2 padded tangki

2.000 terbunuh[2]

35.632 dan 12.000 evacuees (Srebrenica, Žepa→Bosnia)
800 pengungsi (→Serbia)[3][4]
750[5] lan 1.500 tertangkap (Srebrenica dan Žepa)

Génosida Srebrenica ngrujuk marang rajapatine sakiwa-tengené 8000 wong lanang lan remaja ètnis Muslim Bosniak nalika sasi Juli 1995 ana ing wilayah Srebrenica, Bosnia déning pasukan Serbia Bosnia kang dipimpin déning Jenderal Ratko Mladić.[6] Jenderal Mladic saiki dadi buronan internasional kang wis dinyatakake salah merga genosida lan uga kejahatan perang liyane kang ana ing Yugoslavia.[6] Tanggal 27 Februari 2007, Mahkamah Internasional netapake kadadeyan iki dadi genosida.[6] Sakliyane pasukan Serbia Bosnia, pasukan paramiliter Serbia Scorpion (kalajengking) uga melu salah ngenani pembantaian iki.[6] Ana ing keputusan Mahkamah Internasional kasebutake yen Serbia ora salah ngenani genosida.[6] Nanging, MI tetep ngecam Serbia merga ora bisa nyegah utawa ngendalikake utawa uga ngadili pelaku kang nglakokake kadadeyan iki.[6] Miturut Komisi Federalkanggo wong ilang, jumlah korban kang dikonfirmasikake nganti saiki wis nganti 8.373 jiwa.[7] Pembantaian Srebrenica dianggep dadi rajapati massal paling gedhe ana ing Eropah wiwit Perang Donya II.[7] Kadadeyan iki uga dadi kadadeyan pisanan kang ditetepake dadi genosida kanthi ukum.[7] Merga bentuk saka kadadeyan iki, jumlah sebenarne, butiran terperinci, lan sebab saka kadadeyan iki dipermasalahake nganti tekan saiki.[7] Kadadeyan iki dianggep dadi kadadeyan paling medeni lan uga kontroversial ana ing sejarah Eropah modern sakwise Perang Dunia II.[7]



Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Massacre Near Srebrenica was Staged by French and Muslim Agents
  2. ^ Srebrenica And the Politics of War Crimes
  3. ^ "So to avoid the Bosnian Serb forces to their west, about 800 of the men and boys of Zepa fled east. They crossed the Drina River to Yugoslavia, where they were split between two detention camps"211 Bosnians Free After 8 Months. Why So Long?
  4. ^ "The fact that Milosevic personally intervened and saved 800 Bosnian Muslim men from the enclave who crossed the Drina River into Yugoslavia demanding protection from Milosevic!!! These men where handed over to the Red Cross in Hungary - so that from there they could choose whether or not they wanted to return to Bosnia."Some things to keep in mind about Srebrenica:
  5. ^ "Page 34931:Out of these 25.000 people, there were about 750 men that were held prisoners because their identity was to be checked and it had to be checked that none of them was suspected of crimes against Serbs in the area. Out of these people, 500 were not suspected at all. They were released, and they were able to go towards Kladanj and Tuzla. Two hundred and fifty of them were held back because there was suspicion against them. They were suspected of crimes against the Serbs. They were detained in Zvornik and Batkovic, and it is probable that out of these people there were some summary executions because some Serbs recognised some of the authors of some crimes in their villages, but according to General Mladic, no more than hundred summary executions took place out of this group of people."Patrick Barriot.Wednesday, 12 January 2005
  6. ^ a b c d e f Patrick Barriot.Wednesday, 12 January 2005
  7. ^ a b c d e Some things to keep in mind about Srebrenica: