Pananggalan Julian

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Pananggalan Julian utawa Kalèndher Julian dikenalaké déning Julius Caesar ing taun 45 Sadurungé Masehi. Kalèndher iki minangka taun syamsiah (srengéngé) kanthi cacahing dina tetep saben wulané, lan disisipi sak dina saben 4 taun kanggo ngepasaké dawané taun tropis. Kalèndher iki dipigunakaké sacara resmi ing saindhenging Eropah, nganthi anané réformasi kanthi panganggoan Pananggalan Gregorian ing taun 1582 déning Paus Gregorius XIII. Britania Raya nembé mantrapaké ing taun 1752, Rusia nembé ing taun 1918 lan Yunani nembé ing taun 1923. Gereja Ortodoks nganthi saiki isih tetep migunakaké Pananggalan Julian saéngga prayaan Natal lan Taun Anyar béda.

Era sadurungé taun 45 SM dijenengi era bingung, amarga Julius Caesar nyisipaké 90 dina sajroning kalèndher tradisional Romawi, supaya luwih nyedhaki treping ganti mangsa. Panyisipan iki crobo banget saéngga wulan-wulan jroning kalèndher iku ora trep manèh. Pungkasané, manut saran Sosigenes, astronom saka Iskandariyah, Caesar netepaké kalèndheré dadi 12 wulan, saben wulan cacahing dina tinentu kaya saiki iki, kanthi panetapan taun kabisat saben 4 taun, kanthi kapitayan yèn dawaning 1 taun surya iku 365,25 dina wektu iku. Mawa cara iki saben 128 taun, kalèndher iki kepunjulan sedina.

Wiwit sédané Caesar, patrapaning taun kabisat ora trep. Kabisat sing kuduné dipatrapaké nalika ngidak taun ka-4, dadi dipatrapaké 3 taun pisan. Kahanan iki sabanjuré digenahaké déning Kaisar Agustus, kanthi ngilangaké kabèh dina kabisat saka taun 8 SM nganti taun 4 Masehi. Sawisé kuwi, kalèndher Julian lumaki kanthi luwih apik.

Deleng uga[sunting | sunting sumber]

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Pananggalan_Julian&oldid=822576"