Niagara

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Grojogan Niagara yakuwi sawijining grojogan gedhé kang dunungé ana ing Kali Niagara, yakuwi ing tlatah tapel wates antara Kanada lan Amérika Sarékat, misahaké Provinsi Ontario Kanada lan Negara bagéyan New York Amérika Sarékat. Grojogan iki dumunung kira-kira 17 mil (27 km) arah lor-lor-kulon saka Buffalo, New York, 75 mil (120 km) kidul-kidul-wétan saka Toronto, Ontario, antara kutha kembar Niagara Falls, Ontario, lan Niagara Falls, New York.

Grojogan Niagara arupa rong bagéan kang pinisah déning Goat Island: Grojogan Tapel Jaran, ing sisih Kanada lan Grojogan Amérika ing sisih negara Amérika Sarékat. Grojogan sing luwih cilik yakuwi Bridal Veil Falls uga dumunung ing sisih Amérika, dipisah saka grojogan utamané déning Pulo Luna. Grojogan Niagara dumadi nalika glaciers mandheg ing pungkasané Wisconsin glaciation (pungkasan abad ès), lan banyu saka telaga anyar Great Lake mili ngliwati Niagara Escarpment menyang Samudra Atlantik. Grojogan Niagara kawentar amarga kaéndahané lan minangka sumber energi listrik hidro. Nata kasaimbangan minangka panggonan rekreasi, komersial lan industri ngrupaaké tantangan kanggo sing kajibah ngreksa grojogan mau wiwit taun 1800an.

Karakteristik[sunting | sunting sumber]

Grojogan Niagara kapérang dadi loro yakuwi Grojogan Tapel Jaran lan Grojogan Amérika. Grojogan Tapel Jaran dhuwuré watara 173 feet (53 m). Grojogan Amérika dhuwuré udakara 70 feet (21 m).

Sajarah[sunting | sunting sumber]

Upaya Palestarèn[sunting | sunting sumber]

Uga Pirsani[sunting | sunting sumber]

Sumber[sunting | sunting sumber]

Pranala Jaba[sunting | sunting sumber]

Wikivoyage   Pirsani pandhuan wisata Niagara ing Wikivoyage

Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon.

Galeri[sunting | sunting sumber]

1837 woodcut of Niagara Falls, from Etats Unis d'Amerique by Roux de Rochelle.
Niagara Falls at night
A view of the Niagara Falls Canadian skyline
Aerial view of Niagara Falls, with American Falls on the left and the Horseshoe Falls on the right
View of Niagara Falls, showing parts of Canada and the United States

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Niagara&oldid=819809"