Marie François Xavier Bichat

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Potret Xavier Bichat

Marie François Xavier Bichat (lair ing Thoirette, 14 November 1771 – tilar donya ing Paris, 22 Juli 1802 kanthi umur30 taun) inggih menika, dokter, sarta fisiolog saking Prancis.

Miturut pamanggih saking bapanipun, piyambakipun nimba kawruh wonten ing sekolah kedhokteran kutha Lyon, nalika taun 1793 piyambakipun sekolah ten Paris. Bichat kekancanan kaliyan dosenipun Pierre-Joseph Desault, dosen menika mpromosikanken Bichat. Nalika Desault seda (1795), Bichat mulai menerbitaken kasil-kasil saking panemuannipun.

Nalika taun 1797, Bichat milai nyepeng njabatan dados profèsor langsung kasil. Nalika taun 1800 piyambakipun nyambut damel dados dokter wonten ing Rumah Sakit Hôtel-Dieu, Paris. Nalika semanten, piyambakipun mulai panemuan ageng woten ing bidang anatomi manusia sarta nerbitaken penemuanipun ingkang irah-irahanipun Des Recherches physiologiques sur la vie et la mort (Panelitèn Fisiologi dhumateng Tiyang Gesang kaliyan Tiyang ingkang sampun séda).

Bichar seda ning yuswa 30 taun sasampunipun dawah saking tangga. Xavier Bichat dipunpusarakaken ten Cimetière du Père-Lachaise, Paris.

Bichat maniku salah satunggaling tokoh ingkang asmanipun kaserat wonten ing Menara Eiffel, sesarengan kaliyan 71 asma sanes. Ora namung niku, asmanipun uga dipun diabadikaken kangge struktur awak ingkang nggadhahi lemak, inggih menika pipi ingkang asring wonten ing pipinipun bocah-bocah, kumpulan lemak Bichat.

Referensi[sunting | sunting sumber]