Magnèt

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Magnet

Magnèt, wesi berani utawa magnit yaiku obyek kang nduwéni médhan magnèt.[1] Tembung magnèt (magnit) asalé saka bahasa Yunani magnítis líthos kang tegesé batu Magnesian. [1]Magnesia yaiku jeneng wilayah ing Yunani ing jaman kepungkur lan saiki jenengé Manisa.[1] Dhaérah iki saiki manggon ing wilayah Turki). Ing dhaérah iki ngandhut watu magnèt kang ditemokaké wiwit jaman biyèn.[1] Magnèt yaiku obyek utawa matéri kang nduwéni médhan magnèt.[1] Matéri iki bisa awujud magnèt tetep utawa magnèt ora tetep. Magnèt kang saiki ana biyasané kagolongaké magnèt gawéyan.[1] Magnèt duwéni kutub kang cacahe loro yaiku kutub utara (north/ N) lan kutub selatan (south/ S). [1]Sanajan mangnèt dikethok-kethok, magnèt kang wis dikethok-kethok mau tetep nduwéni rong kutub magnèt.[1]

Magnèt bisa narik barang liyané.[2] Ana uga barang-barang kang ketarik kuwat karo magnèt tinimbang barang-barang liyané.[2] Barang iki yaiku bahan kang digawé saka logam.[2] Ananging saben logam siji lan sijiné nduwéni daya tarik kang béda-béda tumprap magnèt. [2]Wesi lan waja kalebu logam kang nduwéni daya tarik kang kuwat karo magnèt, ananging oksigèn cair kalebu matèri kang nduwéni daya tarik kang kurang kuwat tumprap magnèt.[2]

Magnet gaweyan[sunting | sunting sumber]

Magnèt gawéyan yaiku magnet kang pancén sengaja digawé, magnèt gawéyan iki kang umumé dianggo saiki.[2]

Bentuk magnèt gawèyan yaiku:[2]

  • Magnèt U
  • Magnèt ladam
  • Magnèt batang
  • Magnèt lingkaran
  • Magnèt jarum (kompas)

Ngilangke sifat magnet[sunting | sunting sumber]

Cara ngilangaké sifat magnèt yaiku:[2]


Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g h (id)scribd.com(dipunundhuh tanggal 22 Juni 2011)
  2. ^ a b c d e f g h i (id)oersted.com(dipunundhuh tanggal 22 Juni 2011)

Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Magnèt&oldid=830873"