Louis Althusser

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Louis Pierre Althusser
Jeneng pepak Louis Pierre Althusser
Lair 16 October 1918
Birmendreïs, French Algeria
Pati 22 Oktober 1990 (umur 72)
Paris, France
Era 20th-century philosophy
Wilayah Western Philosophy
Pendhidhikan Marxism · Structuralism
Kawigatèn utama Politics · Economics · Ideology
Gagasan wigati The epistemological break
Overdetermination
Ideological state apparatuses
Interpellation
lacunar discourse
Materialism of the Encounter

Louis Althusser inggih menika satunggalipun filsuf aliran Marxis ingkang paling nggadhahi pengaruh wonten ing dekade 1960-an lan 1970-an.[1] Althusser lair ing taun 1918 lan tilar donya taun 1990.[1][2] Karyanipun kanthi irah-irahan Dhateng Marx (wonten ing basa Perancis Pour Marx lan Maos Modal (wonten basa Perancis Lire le Capital) damel Althusser dados misuwur ing kalangan intelektual Perancis lan saged narik kawigaten pamaos saking mancanagari.[2] Terjemahan wonten ing basa Inggris dhateng kalih karya menika ing taun 1969 lan 1970 saged nyurung ngrembakanipun pamikiran Marxis ing wewengkon ingkang ngangge basa Inggris sadangunipun tuan 1970-an.[2] Althusser lair ing Aljazair lan nelasaken sepalih saking gesangipun ing negari Perancis.[1] Pamikiranipun Althusser babagan Marxisme benten sanget kaliyan pamkiriranipun kaum Hegelian lan kaum humanis babagan Marx ingkang ngrembaka sadangunipun kalih dekade sasampunipun Perang Donya II.[1] Althusser mirsani bilih wonten benten epistemologis wonten ing dhirinipun Marx nalika panjenenganipun taksih enem lan nalika sampun wiwit sepuh.[1][2] Seratanipun Marx nalika taksih enem ingkang nggadhahi motif humanis dipunpengaruhi dening Feuerbach lan, utaminipun pamikiranipun [[Hege].[1][2]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f (en)[Ted Honderich, ed. 1995. Oxford Companion to Philosophy. New York: Oxford University Press]
  2. ^ a b c d e (en)[Andrew Levine. 1999. "Althusser, Louis". In The Cambridge Dictionary of Philosophy. Robert Audi, ed. 23-24. London: Cambridge University Press]

Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon.

Pranala Njawi[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Louis_Althusser&oldid=831290"