Michel Foucault

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Filsafat Barat
Abad ke-20
Gambar:Michel Foucault Dibujo.jpg
Michel Foucault

Jeneng

Michel Foucault

Lair

{{{birth}}}

Aliran/tradisi

Filsafat kontinental, posstrukturalisme, analisis diskursus

Kawigatèn utama

Sejarah pemikiran, epistemologi, etika, filsafat politik

Gagasan wigati

Arkeologi, genealogi, episteme, dispositif, biopower, governmentality, institusi disipliner, panopticism.

Mènèhi pengaruh marang

Friedrich Nietzsche, Immanuel Kant, Karl Marx, Georges Canguilhem, Martin Heidegger, Georges Bataille, Maurice Blanchot, Gaston Bachelard, Jean Hyppolite, Georges Dumézil, Georg Wilhelm Friedrich Hegel, J. L. Austin, Gustave Flaubert.

Kena pengaruh saka

Giorgio Agamben, Edward Said, Pierre Bourdieu, Ian Hacking, Judith Butler, Friedrich Kittler, Arnold Davidson, Gilles Deleuze, David Halperin, Donna Haraway, Hubert Dreyfus, Paul Rabinow, Jacques Rancière, Hans Sluga, Nikolas Rose, Partha Chatterjee, Antonio Negri, Michael Hardt, Félix Guattari, Richard J.F. Day, Bernard Harcourt, Jonathan Simon, Mariana Valverde.

Paul-Michel Foucault (lair ing Poitiers, 15 Oktober 1926 – tilar donya ing Paris, 25 Juni 1984 kanthi umur57 taun) yaiku pawongan filsuf Perancis, sejarahwan, intelektual, kritikus, lan sosiolog.[1] Sakwene uripe, deweke nyekel kursi kursi jabatan ing Collège de France, amerga karyane kang kanti judul Sejarah sistem pemikiran (History of Systems of Thought) lan uga ngajar ing Universitas California, Berkeley.[1]

Foucault paling dikenal kanti penelitian tajame sajrone bidang institusi sosial, utamane psikiatri, kedokteran, ilmu-ilmu kamanungsan lan sistem penjara, lan karya-karyane babagan sejarah seksualitas.[1] Karyane kang nelaah kekuasaan lan hubungan antarane kekuasaan, pengetahuan lan diskursus wis akeh diperdebatake sacara amba.[1] Nalika tahun 60-an Foucault kerep diasosiasikake kanti gerakan strukturalis.[1] Foucault banur ngadoh saka gerakan pemikiran iki.[1] Meski kerep dikarekterisasikake minangka pawongan posmodernis, Foucault mesti nolak label Posstrukturalis lan posmodernis.[1]

Nalka usia 25 tahun deweke nampa Agregasi lan nalika tahun 1952 entuk Diploma sajrone psikologi.[1] Nalika tahun 1950 deweke kerja ing Rumah Sakit Jiwa lan nalika tahun 1955 mulang ing Universitas Uppsala, [Swedia]]. Karya pertamane kang judule Kegilaan lan ora nalar: Sejarah nalika Jaman Klasik, dipresentasikake kanggo nempuh gelar doktorale ing tahun 1959 kanti bimbingan Georges Canguilhem.[1] Karya kasebut banjur diterbitake ing tahun 1961.[1] Nalika tahun 1970, deweke diangkat minangka dosen Sejarah Sistem Pemikiran ing Perancis.[1] Deweke seda tahun 1984.[1]

Sacara kronologis, isa dideleng perjalanan urip Foucault kaya mengene:[2]

  • 1926 lahir kanti jeneng Paul-Michel Foucault[2]
  • 1936 ndaftar ing Lycee Henry-IV ing Pitiers[2]
  • 1940 ndaftar ing Kolese St. Stanislas, salah sijine Sekolah Yesuit kaloro[2]
  • 1945 sinau ing Paris ing Lycee Henry-IV kanggo nyipake ujian mlebu kanggo Ecole Normale Superiure, pemikiran filsafat dening Jean Hyppolite[2]
  • 1945 diakui kanggo Ecole Normale Superiure, ing ngendi deweke nampa lisensi filsafat (1948), lisensi filsafat (1949) lan agragasi filsafat (1952)[2]
  • 1952 kerja ing Faculte des Lettres, Universitas ing Lille, nampa Diploma Psiko-Patologi saka Institut Psikologi ing Paris[2]
  • 1955-1958 mulang ing Universitas Uppsala, Swedia[2]
  • 1959 ngabdi miangaka direktur saka Pusat Universitas Warsaw ingPerancis[2]
  • 1960 mulang Psikologi ing Universitas Clermont-Ferrand[2]
  • 1961 nampa gelar doktor, kanti karya-karya, Histoire de la folie a l'age classique, Antropologie in pragmatischer Hinsicht[2]
  • 1962 dadi profesor filsafat ing Universitas Clermont-Ferrand[2]
  • 1966 nekani profesor ing Universitas Tunisia[2]
  • 1967 kapilih minangka profesor ing Universitas Paris, ing Naterre, nanging balek maneh marang Tunisia nalika menteri pendhidhikan nunda ratigikasi saka pemilihan iku[2]
  • 1968 ngabdi minangka pimpinan ing departemen filsafat ing ekperimen anyar ing Vincennes[2]
  • 1969 kapilih ing Kolese Perancis kanti karya "Sejarah saka Sistem Pemikiran"[2]
  • 1970 nekani pelajaran pertamane ing Amerika lan [Jepang]][2]
  • 1971 melu ngedegake the Groupe d'information sur les Prison, salah sijine organisasi kang ngkritik kondisi [penjara]] ing Prancis[2]
  • 1972 gawe perjalanan liya marang USA, kalebu nekani penjara ing Attica, New York[2]
  • 1973 mulang ing New York, Montreal, lan Rio de Janeiro[2]
  • 1875 melu sajrone protes nglawan eksekusi Franco tumprap para militansi[2]
  • 1976 nekani Brazil lan California[2]
  • 1981 melu aktif sajrone protes nglawan gerakan komunis ing pemerintahan Polandia lan ndukung solidaritas[2]
  • 1983 mulang ing Universitas California ing Berkeley minangka bagian saka kesepakatan kanggo teka mrana saben tahun[2]
  • 1984 seda ing Paris nalika 25 Juni[2]


Karya-karya tulisan[sunting | sunting sumber]

Madness and Civilization

The Birth of the Clinic

Death and The Labyrinth

The Order of Things

The Archaeology of Knowledge

Discipline and Punish

The History of Sexuality

Cathetan sikil[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l (id) John Lechte diterjemahkan oleh A Gunawan Admiranto., 50 Filsuf Kontemporer, Yogyakarta: Kanisius, 2001
  2. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y (en) The Cambridge Companion to Foucault, New York: Cambridge University Press, 2005

Cithakan:Filsuf-stub


Ana loop cithakan: Cithakan:Persondata



Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Michel_Foucault&oldid=836304"