Katarina saking Alexandria

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Santa Katarina saking Alexandria
Francesco da Cotignola - De heilige Catharina van Alexandrië.jpg

Santa Katarina déning Francesco da Cotignola, dipundamel watawis taun 1500-1530
Miyos watawis 282, Alexandria, Mesir[1]
Tilar donya watawis 307, Alexandria, Mesir[2]
Dipun urmati ing Gréja Katulik Roma
Gréja Ortodoks Wétan
Gréja Anglikan
Gréja Lutheran
Dinten pèngetan 25 November
24 November
Gloriole.svg Portal Santo

Katarina saking Alexandria punika satunggiling santa ingkang dipunanggep minangka pangreksa Univèrsitas Sorbonne, para filsuf, pustakawan, lan kenya-kenya ingkang kepéngin palakrami.[3] Boten wonten data historis ingkang cetha perkawis Katarina, ananging namung wonten cariyos ingkang mèmper legendha kémawon perkawis piyambakipun.[3][4] Senadyan mekaten, cariyos kagesangan Katarina dados inspirasi kanggé para santa sanèsipun, kadosdéné Katarina saking Siena, Katarina saking Swedia, Katarina Laboure, lan sanès-sanèsipun.[3]

Cariyos Katarina ingkang mèmper legendha dipunwiwiti nalika Katarina badhé palakrami lan pados satunggiling calon garwa.[3] Piyambakipun kagungan tékad kanggé palakrami kaliyan satunggiling priya ingkang langkung pinter, langkung sugih, lan langkung kawasa katimbang piyambakipun.[3] Punika awrat, awit Katarina punika satunggiling putri bangsawan ingkang sugih lan pinter.[3] Ing satunggiling dinten, piyambakipun késah manggihi satunggiling rahib ingkang wicaksana lan nyuwun pitedahipun.[3] Rahib puniku lajeng cariyos perkawis Yésus minangka satunggiling priya ingkang ngluwihi sedaya kritéria Katarina.[3] Pungkasanipun, Katarina kagungan komitmen kanggé ngabdi dhumateng Yésus lan dados Kristen.[3] Komitmen Katarina minangka satunggiling Kristen kiyat sanget, saéngga panjenenganipun naté dhebat kaliyan 50 filsuf lan menangaken padhebatan kasebat.[3][3] Ing pungkasan kagesanganipun, Katarina tilar donya minangka martir amargi njaga iman dhumateng Yésus.[3][4]

Réferènsi[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Self-Ruled Antiochian Orthodox Christian Archdiocese of North America. Accessed 30 December 2006.
  2. ^ See her Patron Saints Index profile
  3. ^ a b c d e f g h i j k l A. Heuken. 1985. Ensiklopedi Orang Kudus. Jakarta: Yayasan Cipta Loka Caraka. Hal. 177-178.
  4. ^ a b (en)David Farmer. 1997. The Oxford Dictionary of Saints . New York: Oxford University Press. P. 91-92.