James Hopwood Jeans

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
James Hopwood Jeans
James Hopwood Jeans.jpg
Miyos 11 September 1877
Ormskirk, Lancashire, Inggris
Tilar donya 16 September 1946 (umur 69)
Dorking, Surrey, Inggris
Kabangsan Inggris
Bidhang astronomi, matématika, fisika
Lembaga Trinity College, Cambridge; Universitas Princeton
Lulusan saking Merchant Taylors' School; Cambridge University
Doctoral students Ronald Fisher
Kaahlian Hukum Rayleigh–Jeans, Astronom Kerajaan

Sir James Hopwood Jeans MA OM FRS DSc ScD LLD[1] (lair ing Ormskirk, Lancashire, 11 September 1877 – tilar donya ing Dorking, Surrey, 16 September 1946 kanthi umur69 taun[2]) iku sawijining fisikawan, astronom, lan matematikawan Inggris.

Dhèwèké olèh pendhidhikan ing Merchant Taylors' School, Northwood; Wilson's Grammar School;[3] Camberwell; lan Trinity College, Cambridge.[4] Dhèwèké lulus minangka paling apik kaloro (Second Wrangler) ing univèrsitas kasebut kanggo jurusan matématika (Mathematical Tripos) nalika taun 1898. Dhèwèké banjur mulang ing Cambridge, nanging nalika taun 1904 pindhah menyang Universitas Princeton lan mulang minangka dhosèn matématika terapan. Nalika taun 1910, dhèwèké bali mulang ing Cambridge.

Jeans, bebarengan karo Arthur Stanley Eddington, arupa pangadeg èlmu kosmologi ing Britania Raya. Jeans iku wong pisanan sing duwé spékulasi ngenani kosmologi kahanan tetep nalika taun 1928, adhedhasar hipotesis pangritan matèri sing lumaku terus ing alam semesta.[5] Téori kasebut katolak nalika taun 1965, nalika dumadi panemon marang radhiasi kosmik gelombang mikro latar wuri, sing sacara wiyar ditafsiraké minangka pratandha bakal kanaané Big Bang.

Jroning èlmu fisika, istilah instabilitas Jeans lan hukum Rayleigh–Jeans dijenengi adhedhasar jenengé.

Réferènsi[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Sir James Jeans 1938 (buku cithak ulang 1931 saka èdhisi 1930): The Mysterious Universe.
  2. ^ GRO Register of Deaths: SEP 1946 5g 607 SURREY SE - James H. Jeans, umur 69 taun.
  3. ^ Allport, D.H. & Friskney, N.J. "A Short History of Wilson's School", Wilson's School Charitable Trust, 1987, hlm. 234
  4. ^ Cithakan:Venn
  5. ^ Astronomy and Cosmogony, Cambridge U Press, hlm. 360

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]