Iwak Guppy

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Guppy
ulam ingkang betina lan jantan
Klasifikasi èlmiah
krajan: Animalia
filum: Chordata
kelas: Actinopterygii
ordo: Cyprinodontiformes
kulawarga: Poeciliidae
Genus: Poecilia
Species: P. reticulata
Jeneng binomial
Poecilia reticulata
W. K. H. Peters, 1859
Sinonim

Acanthocephalus guppii
A. reticulatus
Girardinus guppii
G. petersi
G. poeciloides
G. reticulatus
Haridichthys reticulatus
Heterandria guppyi
Lebistes poecilioides
L. reticulatus
Poecilia poeciloides
Poecilioides reticulatus

maneka warni jinis ulam Guppy

Ulam Guppy ing Basa Indonesia menika Gupi, ulam sewu, ulam céré, utawi suwadakar (Poelicia reticulata) inggih menika salah satunggaling spesies iwak hias ingkang paling kawéntar wonten ing donya. Amargi saking gampangé adaptasi lan makembang biak. Wonten ing papan-papan ing Indonesia ulam menika dados ulam ingkang liar ngebaki parit-parit.

Ulam Guppy menika asalipun saking ulam rawa kanthi nama Poelicia reticulata guppy. Ulam menika makembang biak kanthi cara manak lan boten kedah wonten ing toya ingkang resik kanthi ukuran ph tartamtu kanggé gesangipun. Menawi sampun cekap oksigen lan panganan ulam Guppy saged urip.

Ulam hias Guppy ugi kawéntar kanthi nama millionfish gadhah warni ekor utawi buntut ingkang macem-macem. Menawi dipunparingaken wonten satunggal papan, ulam menika kados werni pelangi. Wonten ing dhaerah-dhaerah tertamtu ugi gadhah nama piyambak-piyambak kanggé nyebut ulam menika kadosta gepi (Betawi), bungkreung (Sunda), lan cethul utawi cithul (Jawa) [1].

Ulam Guppy kala rumiyin asring dipunanggep minangka ulam parit awit asalipun saking rawa. Daya tahan tubuhing ulam Guppy inggil saengga sami kaliyan iwak lélé ingkang kala rumiyin dipunanggep penunggu septik tank.

Jinising ulam Guppy[sunting | sunting sumber]

Induk ingkang jantan gadhah warni ingkang cerah, awak ramping, sirip punggung ingkang langkung dawa, lan gadhah gondopodium (tonjolan dawa wonten ing sakwingkingipun sirip weteng ingkang kalebet modifikasi sirip anal arupi sirip dawa). Kanggé induk betina gadhah awak ingkang lemu, warninipun kirang cerah, sitip punggung alit, lan sitip weteng arupi sirip ingkang alus.

Kejawi saking warna, wujud dasar saking buntut ulam Guppy menika manéka warni, inggih menika :

  • wide tail (buntut wiyar).
  • sword tail (buntut dawa).
  • short tail (buntuk cendhek) [2].

Pemerian[sunting | sunting sumber]

Ulam Guppy menika kalebet anggota suku poecilidae kanthi ukuran alit. Ulam jantan lan betina déwasa gampil anggènipun mbedakaken saking ukuran, bentuking awak, lan saking warnnipun (dimorfisme seksual). Dawaning awak ulam betina kirang ing antawisipun 4-6 cm, bilih ingkang jantan langkung alit kirang langkung 2,5 - 3,5 cm. Ulam guppy jantan kagungan warni ingkang cerah lan manéka warni, mliginipun ulam kanthi jinis hibrida. Ulam guppy ingkang liar warninipun langkung biasa ananging ingkang jantan tetep manéka warni kanthi 2 titik ireng kados mata wonten ing sisih awak ingkang setunggal wonteng ngandhaping sirip punggung bilih setunggal malih ing nginggiling sirip dubur. Ulam guppy betina ingkang liar kagungan awak tambun kanthi warni kuning radi coklat lan susunaning sisik mbentuk pola kados jala (reticulata = kanthi pola jaring utawi jala) lan wetengipun gendut kanthi warna putih [1].

Taksonomi[sunting | sunting sumber]

Ulam guppy menika dipunpanggihaken déning Robert John Lechmere Guppy ing Trinidad nalika taun 1866 [1]. Albert C.L.G Gunther ing taun kasebut ugi maringi nama ulam kasebut kanthi sebutan Girardinus guppii kanggé paring pakurmatan dhateng sang panemu. Ananging kasunyatanipun ulam kasebut sampun dipundeskripsi langkung rumiyin kanthi nama sah Poecilia reticula dening Wilhelm Peters nalika taun 1859, saéngga nama Girardinus guppii namung pikantuk status minangka sinonim (junior syninym). Ananging nama ingkang kanggé umum lan sampun kawéntar inggih menika nama guppy [1].

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d [1], (id) http://www.iftfishing.com (dipun-akses tanggal 28 Oktober 2012).
  2. ^ [2], (id) http://www.anneahira.com (dipun-akses tanggal 28 Oktober 2012).
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Iwak_Guppy&oldid=835082"