Gayam

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Gayam (Inocarpus fagifer)
Reproduksi vegetatif Kalanchoe pinnata
Klasifikasi èlmiah
krajan: Plantae
divisio: Angiosperms
kelas: Eudicots
ordo: Fabales
kulawarga: Fabaceae
Genus: Inocarpus
Species: I. fagifer
Jeneng binomial
Inocarpus fagifer
(Parkinson ex Zollinger) Fosberg
Sinonim
  • Aniotum fagiferum Parkinson
  • Bocoa edulis (J. R. Forst. & G. Forst.) Baill.
  • Cajanus edulis (J. R. Forst. & G. Forst.) Kuntze
  • Inocarpus edulis J. R. Forst. & G. Forst.
  • Inocarpus fagiferus (Park.) Fosb.

Gayam (Incarpus fagifer) inggih punika woh-wohan ingkang sampun langka. Gayam dumunung ing desa kemawon. Gayam punika gadhahi kulit ingkang alot kados klapa. Mangsa gayam sami kaliyan mangsa pari inggih punika mangsa rendheng lan ketiga.[1]

Deskripsi[sunting | sunting sumber]

Gayam gadhahi wit ageng ingkang nginggilipun 30 ngantos 40 m. Diameter watangipun saged ngantos 1,5 m. Kulit watang gayam wernanipun cokelat cemeng kaijoan. Watang gayam mboten rata ananging gelombang. Bageyan pangkal watang kados akar papan. Kayunipun saged dipunmanfaataken kagem kayu obong. Godhong gayam wentukipoun elips panjang. Panjang godhong 25 cm lan lebar 10 cm. Godhong gayam kandhel lan wernanipun ijem cemeng lan lumahipun gelombang. Tajuk gayam rapat sanget, ananging arahipun ing wentuk panjang dhuwur. Kembang gayam ukuranipun alit kanthi kelopak putih lan modhot ing sisihipun godhong bageyan pucuk pekeng.

Buah Gayam

Papan Urip[sunting | sunting sumber]

Gayam inggih punika tanduran asli Indonesia. Panggenanipun ing dhataran rendah ngantos manengah (0 ng. 800 m. dpl.) kanthi curah udan nginggil. Tanduran punika lajeng remen urip ing papan rawa-rawa utawi pinggiran lepen. Saking sifat-sifatipun gayam cocok kagem tanduran panghijoan ing pinggir waduk, danau utawi rawa. Amargi tajukipun ingkang rapat lan oyotipun kiyat. Amargi kayunipun boten saged dipunmanfaataken kagem bangunan, pramila gayam aman saking panjaraan.

Reproduksi[sunting | sunting sumber]

Gayam ngrembaka sacara generatif saking wiji. Wit gayam ingkang sampun tuwa, dipunkum ing toya ngantos 1 wulan. Salajengipun wiji dipunsemai ing kranjang ingkang wonten pasiripun. Panyemaian dipunlajengaken kanthi sap-sap. Setunggal sap pasir dipunparingi wiji gayam ingkang sampun dipunkum, diparingi pasir malih. Ing setunggal kranjang saged dipunsemai kathah sap wiji gayam. Sesampunipun 3 wulan, semaian dipunbongkar lan wiji gayam sampun dados kecambah. Sanesipun punika, ugi saged dipunpindhah ing polybag, lajeng dipunentosi ngantos nginggilipun 150 cm nembe dipunpindhah ing lapangan.[2]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ (id)kesehatan.kompasiana.com(dipuntingali tanggal 5 Februari 2012)
  2. ^ (id)foragri.blogsome.com(dipuntingali tanggal 5 Februari 2012)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Gayam&oldid=833421"