Endositosis

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Jenis-jenis endositosis.

Pamgèrtosan Èndositosis[sunting | sunting sumber]

Èndositosis inggih punika transpor makromolekul lan matèri ingkang alit ing salébéting sèl kanti cara béntuk vésikula énggal sakingi mémbran plasma.[1] Langkah-langkahipun ing dasaripun sakmenika sejatosipun kewalian saking eksositosis.[1] ing sebagean alit, amba membran plasma terbenem ing bentuk kantong. [1] menawi kantong punika langkung jeru, kantong punika kejepit bentuk vesikulasi ingkang gadahi isi materi saking jawi sel punika. [1] Èndositosis inggih punika prosès mlèbètakén zat-zat padat utawi tètès-tètès cairan ngèlampahi mèmbran sèl ananging mènawi Èksositosis inggih punika proses medalaken zat-zat padat utawi tetes-tetes cairan ngelampahi membran sel. Endositosis saha eksositosis saged kedadosan ing organisme bersel satunggal Amoeba lan Paramaecium saha sel-sel katamtu saking awak vertebrata, tuladhanipun : sel darah putih.[2](dipununduh Tanggal 9 Oktober 2012)

Èndositosis dipunbetahaken kangge pinten-pinten macem mupangatipun ingkang wigati kanggè sèl, amérgi endositosis sagéd meregulasi pintén-pintén macem prosès kadasta prosès méndhét nutrisi, [[Aadhèsi lan Migrasi sèl, réséptor sinyal, mlébét patogèn, nèurotransmisi, préséntasi antigèn, polaritas sèl, mitosis, pertumbuhan lan diferensiasi, lan mlebetipun jampi. [3][4][5][6]

Jénising[sunting | sunting sumber]

Wontén tiga jénis Èndositosis inggih punika :

  • Fagositosis ("pemakanan seluler") kalébét kagolong prosés ing pundi sèl nélén partikèl kaliyan sikil sému (pseudopod)ingkang mbalut ing saksisèhé partikèl kasébut lan bungkusipun ing salèbèting kantong dipunlapisi-membran ingkang cekap ageng supados saged dipungolongaken dados vakuola. [1] partikel punika dipuncerna sakbakdanipun vakuola ingkang gabung kaliyan lisosom ingkang ngandung enzim hidrolitik. [1]
  • Pinositosis ("peminuman seluler")ing pundi sel "neguk" tetesan fluida ekstraseluler ing vesikula alit. [1] amergi salah satunggaling utawi sedaya zat terlarut ingkang larut ing tetersan kasebut dipunlebetaken ing salebeting sel, pinositosis boten asifat spesifik ing substansi ingkang dipuntransporaken..[1]
  • Endositosis ingkang diperantrai reseptor betahakenreseptor ingkang dipunwastani ligan.[1]

Endositosis menika transpor makromolekul lan ugi materi sanes ingkang sanget alit ing salebeting sel. Ing wanci ngelampahi endositosis sel badhe mbentuk vesikula enggal saking membran plasma. ing dasaripun langkah-langkahipun kawalikn kaliyan Eksositosis. sebagian alit permukaan plasma badhe terbenam mbentuk kantong. kantong punika lami badhe terbenam ing salebeting sel kaliyan materi saking jawi sel ingkang terperangkap ing salebeting. Endositosis nggadahi peranan ingkang wigati kangge metabolisme sel, endositosis ugi saged meregulasipinten-pinten macem proses, kadasta pengambilan nutrisi, adhesi lan migrasi sel, reseptor sinyal, mlebetipun patogen, neurotransmisi, presentasi antigen, Polaritas sel, mitosis, pe pertumbuhan lan ing ferensiasi, lan mlebetipun jampi.

Tingali ugi[sunting | sunting sumber]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

Referensi[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i Campbell NA, Reece JB, Mitchell LG. 2002. Biologi, Edisi Kelima, Jilid I. Jakarta: Erlangga. Hal:154-155, 126 ISBN 979-688-468-2
  2. ^ http://id.shvoong.com/exact-sciences/biology/2222648-pengertian-difusi-osmosis-transpor-aktif/#ixzz28mJ3zcpF
  3. ^ Miaczynska M, Pelkmans L, Zerial M (August 2004). Not just a sink: endosomes in control of signal transduction. Current Opinion in Cell Biology 16 (4): 400–6. doi:10.1016/j.ceb.2004.06.005. PMID 15261672.
  4. ^ Medina-Kauwe LK. 2007. Alternative" endocytic mechanisms exploited by pathogens: new avenues for therapeutic delivery?. Advanced Drug Delivery Reviews 59 (8): 798–809. doi:10.1016/j.addr.2007.06.009. PMID 17707545.
  5. ^ Miaczynska M, Stenmark H. 2008. "Mechanisms and functions of endocytosis". The Journal of Cell Biology 180 (1): 7–11. doi:10.1083/jcb.200711073. PMID 18195098.
  6. ^ Marsh M, McMahon HT (July 1999). "The structural era of endocytosis". Science (New York, N.Y.) 285 (5425): 215–20. doi:10.1126/science.285.5425.215. PMID 10398591. Retrieved 2009-06-19.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Endositosis&oldid=837637"