Dagestan

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Peta Dagestan

Republik Dagestan (Basa Rusia: Респу́блика Дагеста́н) yaiku salah siji wilayah konstituèn Federasi Rusia.[1] Terjemahan jeneng republik menyang basa Inggris yaiku Respublika Dagestan[1]. Dagestan yaiku republik paling gedhe kang ana ing Rusia kang panggoné ana ing sisih lor Kaukasus.[1]

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Dagestan.png
Pejuang Dagestan

Dagestan ana ing kakuwasan saka republik modern Federasi Rusia nalika taun 1991.[1] Pemimpin kaum Muslim kang misuwur yaiku Imam Shamil asal saka Dagestan lan kalebu ing ètnis Avar.[1] Taun 1999, salah siji grup fundamentalis Muslim saka Chechnya kang dipandhégani déning Shamil Basayev, bareng karo kaum muslim lokal, nglancaraké pambrontakan kang wurung ing Dagestan.[1] Prastawa mau banjur duwe tekad kanggo nyerang Chechnya nalika taun kuwi uga.[2] Ing taun 2005, Mayor Jenderal Magomed Omarov, wakil menteri dalam negeri, dipateni ing Makhachkala.[2] Insiden iki kadadean saksasi sakwise para pejabat dilaporake wis nyagah insiden kang kaya krisis penyanderaan sekolah Beslan.[2]

Pulitik[sunting | sunting sumber]

Kepala pemerintahan Dagestan yaiku presiden.[2] Wiwit taun 2004, Presiden Dagestan yaiku Magomedali Magomedovich Magomedov.[2]

Agama[sunting | sunting sumber]

Luwih saka separo masyarakat Dagestan nganut agama Islam.[2] Kaya akèh-akèh wilayah Kaukasus liyané, kaum Islam pribumi Dagestan nganut printah Sufi kang wis ana abad-abad silam.[2] Akhir-akhir taun iki, ketegangan lan uga huru-hara sering kadaden antarane pemerintah lokal Sufi lan misioner Wahhabi kang teka ing wilayah iku kanggo nyebarake ajaran Wahhabisme.[2]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:


Pamérangan Administratif Rusia Bendera Rusia
Subyek Federal Rusia
Republik Adygeya | Altai | Bashkortostan | Buryatia | Chechnya | Chuvashia | Dagestan | Ingushetia | Kabardino-Balkaria | Karelia | Khakassia | Komi | Kalmykia | Karachay-Cherkessia | Mari El | Mordovia | Ossetia Utara-Alania | Sakha | Tatarstan | Tuva | Udmurtia
Krai Altai | Kamchatka³ | Khabarovsk | Krasnodar | Krasnoyarsk | Perm | Primorsky | Stavropol
Oblast Amur | Arkhangelsk | Astrakhan | Belgorod | Bryansk | Chelyabinsk | Chita¹ | Irkutsk² | Ivanovo | Kaliningrad | Kaluga | Kemerovo | Kirov | Kostroma | Kurgan | Kursk | Leningrad | Lipetsk | Magadan | Moskwa | Murmansk | Nizhny Novgorod | Novgorod | Novosibirsk | Omsk | Orenburg | Oryol | Penza | Pskov | Rostov | Ryazan | Sakhalin | Samara | Saratov | Smolensk | Sverdlovsk | Tambov | Tomsk | Tver | Tula | Tyumen | Ulyanovsk | Vladimir | Volgograd | Vologda | Voronezh | Yaroslavl | (Kamchatka
Kutha Federal Moskwa | St. Petersburg
Oblast otonom Yahudi/Birobidzhan
Okrug otonom Aga Buryatia¹ | Chukotka | Khantia-Mansia | Nenetsia | Ust-Orda Buryatia² | Yamalia | (Koryakia)³ | (Permyakia)
1. Tanggal 1 Maret 2008, Oblast Chita lan Aga Buryatia bakal digabungaké karo Krai Zabaykalsky.

2. Tanggal 1 Januari 2008, Okrug Buryat Ust-Orda bakal digabungaké karo Oblast Irkutsk.
3. Tanggal 1 Juli 2007, Oblast Kamchatka lan Okrug Otonom Koryakia digabung menyang Krai Kamchatka.

  • . Jeneng ing sajroning tandha kurung saiki wis ora ana manèh (digabung karo liyané)
Dhistrik Federal
Pusat | Selatan | Barat Laut | Timur Jauh | Siberia | Ural | Privolzhsky (Volga)

Cithakan:Cities and towns in Dagestan Cithakan:Rusia-geo-stub

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Dagestan&oldid=830397"