Butrint

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Butrint*
Situs Warisan Donya UNESCO

Remains of a theatre and part of the agora (Photo by Marc Morell)
Negara Bendera_Albania Albania
Tipe Cultural
Kriteria iii
Referensi 570
Wilayah Europe and North America
Sajarah prasasti
Prasasti resmi 1992  (Sèsi 16th)
Ekstensi 1999
Mbebayani 1997-2005
* Jeneng resmi jroning Daftar Warisan Donya.
Miturut klasifikasi resmi UNESCO.


Butrint (Bothrota) yaiku kutha lan sawijining situs arkeologi ing Kabupaten Sarandë, Albania, sekitar 14 kilometer kidule Sarandë lan cedhake tapelwates Yunani.[1] Butrint minangka salah siji sajarah remukan kutha kuno kang ana ing donya.[2] Kutha iki dumunung ing sawijining bukit kang ngadep Selat Vivari lan bagiyan saka Taman Nasional Butrint, kang dipanggoni kawit jaman prasejarah.[1] Cagar alam ing sekitar Butrint yaiku omah tumrap spesies langka kéwan lan tanduran.[1]

Sajarah[sunting | sunting sumber]

Wiwitane Bothrota minangka sawijining kutha kang ana ing wilayah kutha kuna Epirus.[3] Kutha iki yaiku salah siji pusat kutha utama saka suku lokal Chaonians, kanthi suku tangga kang paling cedhak yaiku koloni Korintus lan suku Illyrian ing lor.[1] Miturut penulis Romawi kang jenenge Virgil, wong kang ngedegake kutha misuwur iki yaiku sawijining anak Raja Priam saka Troy, kan wis kawin lan ngalih ing Andromache Kulon sawise Troy rubuh.[1] Sejarawan Yunani Dionysius saka Halicarnassus, kaya penyair Latin Virgil, nulisake yen Eneas ana ing Bouthroton sawise lunga saka rubuhe Troy.[1]

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f (en)[1], UNESCO World Heritage Site'. Diundhuh tanggal 8 Juni 2010.
  2. ^ Borza, Eugene N. (1992). In the Shadow of Olympus: the Emergence of Macedon (Revised Edition). Princeton, New Jersey: Princeton University Press. "Speakers of these various Greek dialects settled different parts of Greece at different times during the Middle Bronze Age, with one group, the 'northwest' Greeks, developing their own dialect and peopling central Epirus. This was the origin of the Molossian or Epirotic tribes." "[...]a proper dialect of Greek, like the dialects spoken by Dorians and Molossians." "The western mountains were peopled by the Molossians (the western Greeks of Epirus)."
  3. ^ An Inventory of Archaic and Classical Poleis by Mogens Herman,ISBN 0-19-814099-1,2004,page 343,"Bouthroton (Bouthrotios)"

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Butrint&oldid=832392"