Barok

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Barok yaiku salah sawijiné gaya ing babagan seni.[1] Ora mung ing seni rupa, ananging uga ana ing seni musik.[1] Wektu saka kira-kira taun 1600-1750 ing jero sejarah musik yaiku salah siji epoche kang wutuh kang sinebut Barok utawa jaman basso continuo utawa jaman stilo concertante.[1] Istilah Barok kang sepisan dienggo dadi jeneng gaya kesenian ing buku Encyclopédie karangan Denis Diderot ing taun 1750 lan diartèkna miturut tembung Portugis barucco utawa barocco dadi bulat miring utawa lonjong, kira-kita bentukké mutiara.[1]

Bach. Komponis


Wates wektu[sunting | sunting sumber]

Lumrahe, Barok dibedakna dadi 3 tahap: [1]
Barok awal : Kira-kira 1580-1630[1]
Barok tengah : kira-kira 1630-1680[1]
Barok akhir : kira-kira 1680-1750[1]


Rasa lan pikiran wong barok[sunting | sunting sumber]

Pangrasa lan pikiran wong Barok ora namung ngeti awaké dhéwé saka citra Tuhan, kang dadi pedoman lan ukuran kaéndahan.[2] Dhéwéké uga miwiti merhatèkna pangrasané lan imajinasiné.[2] Wong Barok ngusahani nambah kesan mewah lan luwih-luwih, dhéwéké ora rasa-rasa kanggo ngeluasna wates realita urip karo kayalan-kayalan kang fantastis.[2]

Proses kreasi[sunting | sunting sumber]

Para seniman Barok ora namung nirokaké alam kaya para seniman Renaissance, ananging dhéwéké makarya kanthi kreatif.[3] Proses iki, kadang kaya-kaya nglawan alam.[3] Tuladhané, yen ing alam kaya utan lan rawa dibangun istana karo kebon kang disusun kanthi geometris-matematis.[3] Mangkono uga para sastrawan nyiptaaké karya sastra kang teratur lan buku kang duwéni ilmu dhuwur.[3] Para pemusik nganggep awaké dhéwé musicus poetius utawa komponis kang nyipatakna karya (opus) kanggo nama.[3]


Dhasar kesenian barok[sunting | sunting sumber]

Gaya Barok entuk titik pangkal ing Italia, taun 1568 ing Roma dibangun gereja II Gesu.[4] Musik Barok kayata Suita, Variasi, Passacaglia, Fuga, lsp nyerminaké sikap dhasar kaya iki : musik cukup urip, duwéni pola variasi, ananging ora pinuju ing siji titk tujuan, kaya ing bentuk sonata klasik[4] Ing musik Barok ora dilukisna pangrasa kang dilakoni dhéwé.[4] Pangrasa lan emosi uga ditingkataké ing gaya kang ora jarang duwéni sipat kaku.[4]


Musik angkasa lan klasifikasi musik[sunting | sunting sumber]

Musik angkasa[sunting | sunting sumber]

Ing jaman Barok, bali jinunjung dhuwur teori Pythagoras ngenani musik angkasa.[5] Ing Abad pertengahan bayangna antik ngenani musik angkasa iki wis didhuwurna dadi musica coelestis (pujian alam raya marang Gusti) sarta musica angelica (pujian marang Gusti saka para malaikat ing swarga).[5]

Klasifikasi musik[sunting | sunting sumber]

Ing jaman Barok isih migunakna istilah klasifikasi musik kang diajar déning Boethius:[5]

  • Musica mundana[5]
  • Musica human[5]
  • Musica instrumentalis[5]
  • Musica plana[5]
  • Musica mensurabilis[5]

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g h Prier, Karl-Edmund. 1993. Sejarah Musik Jilid 1. Jogjakarta: Pusat Musik Liturgi. Hal : 7.
  2. ^ a b c Prier, Karl-Edmund. 1993. Sejarah Musik Jilid 1. Jogjakarta: Pusat Musik Liturgi. Hal : 8.
  3. ^ a b c d e Prier, Karl-Edmund. 1993. Sejarah Musik Jilid 1. Jogjakarta: Pusat Musik Liturgi. Hal : 9.
  4. ^ a b c d Prier, Karl-Edmund. 1993. Sejarah Musik Jilid 1. Jogjakarta: Pusat Musik Liturgi. Hal : 10.
  5. ^ a b c d e f g h Prier, Karl-Edmund. 1993. Sejarah Musik Jilid 1. Jogjakarta: Pusat Musik Liturgi. Hal : 11.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Barok&oldid=830081"