Asam klorida

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Asam klorida
Gambar
Identifikasi
Nomor CAS [7647-01-0]
PubChem 313
Nomer EINECS 231-595-7
Nomer RTECS MW4025000
Sifat
Rumus molekul HCl jroning banyu (H2O)
Massa molar 36,46 g/mol (HCl)
Panampilan Cuwèran tanpa werna
nganti tekan kuning pucet
Densitas 1,18 g/cm3 (variabel)
Titik leleh

−27,32 °C (247 K)
larutan 38%

Titik umob

110 °C (383 K),
larutan 20,2%;
48 °C (321 K),
larutan 38%.

Kelarutan dalam air Kacampur penuh
Kaasaman (pKa) −8,0
Viskositas 1,9 mPa·s ing 25 °C,
larutan 31,5%
Bahaya
MSDS External MSDS
Klasifikasi EU Korosif (C)
EU Index 017-002-01-X
NFPA 704
NFPA 704.svg
0
3
1
COR
Frasa-R Cithakan:R34, Cithakan:R37
Frasa-S (S1/2), Cithakan:S26, S45
Titik murub Tak ternyalakan.
Senyawa kagandhèng
Anion liyané F-, Br-, I-
Asam kagandhèng Asam bromida
Asam fluorida
Asam iodida
Asam sulfat
Kejaba ditélakaké suwaliké, data ing ndhuwur kanggo
ing suhu lan tekanan standar (25°C, 100 kPa)

Sangkalan lan referensi

Asam klorida yaiku dat utawa larutan kang korosif, kang arupa sajenis asam kuat saka gas hidrogen klorida (HCL). Cuwèran dat asam klorida mèh padha karo dat asam kang ana ing jero tabung, amerga asam klorida kanthi gampang ngrusak dat liyané, mula anggoné nyimpen kudu butuh katalitènan. Asam klorida nduwèni peranan wigati ing sajroné indhustri amerga akèh digunakaké kanggo gawé dat utawa senyawa-senyawa liyané.[1]

Asam nitrat tau dadi dat kang wigati banget lan kerep dugunakaké ing awal sajarahé. Asam nitrat ditemokaké déning alkimiawan persia Abu Musa Jabir bin Hayyan watara taun 800. Senyawa iki digunakaké sakdawané abad patengahan déning alkimiawan sajroné nggolèki watu filsuf, lan banjur digunakaké uga déning èlmuwan Èropah uga kalebu Glauber, Priestley, and Davy sajroné adicara mbangun pengetauan kimia modhèrn.[2] Kawit Révolusi Indhustri, senyawa iki dadi wigati lan digunakaké kanggo manéka tujuan. Prodhuksi masal senyawa kimia organik kayata vinil klorida kanggo nggawé plastik PVC lan MDI utawa TDI kanggo poliuretana. Kagunan cilik liyané njangkep panganggoan sajroné pangresik omah, prodhuksi gelatin, lan aditif panganan. Watara 20 yuta ton gas HCL diprodhuksi saben tauné.[2]

Sajarah[sunting | sunting sumber]

Asam klorida pisanan ditemokaké watara taun 800 sak wisé masèhi déning ahli kimia Jabir bin Hayyan (Geber) kanthi nyampuraké natrium klorida karo asam sulfat ("vitriol"). Jabir nemokaké akèh senyawa-senyawa kimia wigati liyané, lan nyathet penemoné ing sajroné luwih saka 20 buku. Penemon Jabir ngenani banyu raja kang isa nglarutaké emas ngandhut asam klorida lan asam nitrat.[2]

Kimia[sunting | sunting sumber]

Hidrogen klorida (HCL) yaiku asam monoprotik, kang artiné yèn dhèwèké isa silih disosiasi ngeculaké siji H+ mung sepisan. Sajroné asam klorida, H+ iki nggabung karo molekul banyu mbentuk ion hidronium, H3O+: HCl + H2O → H3O+ + Cl− Ion liya kang kabentuk yaiku ion klorida, Cl-. Asam klorida amerga iku isa digunakaké kanggo gawé uyah klorida, kayata natrium klorida. Asam klorida yaiku asam kuwat amerga dhèwèké silih disosiasi penuh ing banyu. Asam monoprotik nduwèni siji tetapan disosiasi asam, Ka, kang ngindhikasikaké tingkat disosiasi dat kasebut ing banyu. Kanggo asam kuwat kayata HCL, pangaji Ka cukup gedhé. Pira-pira usaha pangétungan téoritis wis dilakokaké kanggo ngétung pangaji Ka HCL. Nalika uyah klorida kayata NaCl ditambahké ing larutan HCL, dhèwèké ora bakal ngowahi pH larutan sacara signifikan. Iki ngindhikasikaké yèn Cl- yaiku konjugat basa kang lemah lan HCL sacara penuh silih disosiasi sajroné larutan kasebut. Kanggo larutan asam klorida kang kuwat, asumsi yèn molaritas H+ padha karo molaritas HCL cukup apik, kanthi ketetepan nyandhak 4 digit angka kang nduwèni makna.[2]

Cathetan sikil[sunting | sunting sumber]

  1. ^ (id)Pangertèn asam klorida ing www.sisilain.net, (Kaundhuh 31/10/12).
  2. ^ a b c d (id)Asam klorida ing www.scribd.com, (Kaunduh 2/11/12).
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Asam_klorida&oldid=863308"