Viskositas

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Viscosity.gif
Unsur diatas memiliki kekentalan yang lebih rendah dari yang dibawah

Viskositas mènika pengukuran saking ketahanan fluida ingkang sampun dièwahi saè kaliyan tèkanan utawi tegangan. Ing prèkawis sédintèn-dintèn (lan namung kanggè fluida), viskositas inggih punika "Ketebalan" utawi "pergesekan internal". mènawi mèkatèn, toya ingkang "tipis", nggadahi viskositas langkung rendah, mènawi madu ingkang "tebal", nggadahi viskositas ingkang langkung inggil. Sederhana, mènika rendah viskositas suatu fluida, mènika langkung agèng ugi pergerakan saking fluida kasèbut.[1] Viskositas njelentrehaken ketahanan internal fluida kangge ngalir lan mungkin saged dipunpikiraken dados pengukuran saking pergeseran fluida. Dados tuladha, viskositas ingkang inggil saking magma badhe nyiptaaken statovolcano ingkang inggil lan curam, amargi mboten saged engalir langkung tebih sakderenge ndingin, menawi viskositas ingkang langkung rendah saking lava badhe nyipaaken volcano ingkang rendah lan lebar. Sedaya fluida (sanesipun superfluida) nggadahi ketahanan saking tekanan lan amargi punika dipunsebat kental, ananging fluida ingkang mboten nggadahii ketahanan tekanan lan tegangan dipunsebat fluide ideal.

Studi saking bahan ingkang ngalir dipunsebat Rheologi, ingkang kalebet viskositas lan konsep ingkang gegayutan.

Asal Tembung[sunting | sunting sumber]

Tembung "viskositas" asalipun saking basa Latin "viscum alba", menika mistletoe pethak. Lem kental ingkang asmanipun "birdlime" dipundamel saking buah mistletoe lan dipunginaaken kangge ranting lemon kangge nangkap burung.[2]

Bahan lan kebiasaanipun[sunting | sunting sumber]

Ikhtisar[sunting | sunting sumber]

Laminar shear of fluid between two plates. Friction between the fluid and the moving boundaries causes the fluid to shear. The force required for this action is a measure of the fluid's viscosity. This type of flow is known as a Couette flow.
Laminar shear, the non-constant gradient, is a result of the geometry the fluid is flowing through (e.g. a pipe).

Secara Umum, ing saben aliran, lapisan-lapisan berpindah ing kecepatan ingkang benten-benten lan viskositas fluida ningkat saking tekanan geser antawis lapisan ingkang secara pasti nglawan saben gaya ingkang dipunparingaken. Hubungan antawis tekanan geser lan gradiasi kecepatan saged pikoleh kaliyan mempertimbangkan kalih lempeng secara cerak dipunpisahaken kaliyan jarak y, lan dipunpisahaken dening unsur homogen. Asumsikan menawi lempeng menika ageng kaliyan luas penampang A, lan efek samping dapat diabaikan, dan lempeng yang lebih rendah tetap, anggap gaya F dapat dipunterapaken ing lempeng atas. Menawia gaya punika nyebabaken unsur antawis lempeng ngelampahi aliran geser kaliyan gradien kecepatan u/y, unsur dipunsebat fluida.

Teori Newton[sunting | sunting sumber]

Menawi sebuah tekanan shear dipunterapaken ing sebuah benda padat, badan punika badhe kaewah bentuk ngantos ngakibataken gaya ingkangg berlawanan kangge ngimbangkan, sebuah ekuilibrium. Ananging, ketika sebuah tekanan shear dipunterapaken dateng sebuah fluid, kadasta angin bertiup ing inggil permukaan samudra, fluid ngalir, lan kalajeng ngalir ing tekanan dipunterapaken. Ing tekanan dipunhilangaken, umumipun, aliran berkurang amergi perubahan internal energi.

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Symon, Keith (1971). Mechanics (Third ed.). Addison-Wesley. ISBN 0-201-07392-7.
  2. ^ "The Online Etymology Dictionary". Etymonline.com. http://www.etymonline.com/index.php?term=viscous. Retrieved 2010-09-14.

Ndelengen Uga[sunting | sunting sumber]

Bibliografi[sunting | sunting sumber]

Pranala Njaba[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Viskositas&oldid=836346"